Nacionālajā botāniskajā dārzā jauna akcija – „Uzdāvini podu puķei!” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī aicina apmeklētājus ņemt līdzi nevajadzīgus plastmasas puķupodus.

Gan dārzkopības veikalos, gan stādaudzētavās lielu daļu stādu tirgo plastmasas podiņos jeb konteineros, kuri pēc augu izstādīšanas nereti krājas pagalma stūrī vai, vēl biežāk, aizceļo uz atkritumu tvertni. Atbalstot dabai draudzīgu resursu izmantošanu, Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī aicina apmeklētājus ņemt līdzi nevajadzīgus plastmasas puķu podiņus, kuri tiks izmantoti NBD kolekciju un ekspozīciju augu audzēšanai.

Akcijas ideja nākusi no NBD apmeklētajiem, kuri paši piedāvājušies atvest nevajadzīgus bet vēl gana stiprus un izmantojamus plastmasas puķupodus, jo „mājās tos nav kur likt, bet izsviest mēslainē neļauj sirdsapziņa”. Botāniskais dārzs jau vairākkārt ir saņēmis šādus dāvinājumus, kas ar prieku pieņemti. Tas ļauj taupīgāk izmantot arī NBD finanšu resursus.

Atkarībā no materiāla ķīmiskā sastāva un sienu biezuma plastmasas podiņus parasti var izmantot vismaz 2-3 sezonas. No biezāka polietilēna izgatavotie podi var kalpot pat 5-6 gadus.

Jau šonedēļ pie ieejas botāniskajā dārzā tiks novietots konteiners podiņu ievietošanai. Otru konteineru plānots uzstādīt līdz 16.maijam, kad NBD notiks otrais pavasara stādu gadatirgus.

Savāktie podi sākumā tiks šķiroti pēc lieluma un formas. Tos mazgās un dezinficēs, lai mazinātu augu slimību izplatīšanās risku. Pēc apstrādes podi tiks izmantoti jaunu stādu audzēšanai.

Plānots, ka šī akcija ar devīzi „Uzdāvini podu puķei!” turpināsies visas sezonas garumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu