Ķīna nosūtījusi atpakaļ uz Ziemeļkoreju 31 pārbēdzēju (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neraugoties uz starptautiskās sabiedrības lūgumiem, Ķīna nosūtījusi atpakaļ uz Ziemeļkoreju 31 pārbēdzēju, ko varas pārstāvji bija arestējuši vēl pagājušajā mēnesī, piektdien pavēstīja aktīvisti, brīdinot, ka pārbēdzējus staļinistu valstī sagaida bargi sodi.

Bēgļiem, kas Ziemeļkoreju pameta laikā, kad tur bija izsludinātas sēras saistībā ar līdera Kima Čenira nāvi, dzimtenē var pat draudēt nāvessods, norādīja aktīvisti.

Kopumā 31 ziemeļkorejietis arestēts trīs dažādās Ķīnas vietās, apliecināja Nolaupīto personu un ziemeļkorejiešu bēgļu cilvēktiesību pilsoņu koalīcijas priekšsēdētājs Do Hejuns.

«Pēdējo divu nedēļu laikā viņi slepeni nogādāti atpakaļ Ziemeļkorejā,» sacīja Do. «Sagaidāms, ka viņi saņems bargus sodus, jo viņi Ziemeļus pametuši sēru periodā.»

Staļinistu valsts robežreģionos izplatījušās runas, ka jaunais līderis Kims Čenuns devis pavēlis nošaut cilvēkus, kas sēru periodā mēģina bēgt no valsts, nelikumīgi šķērsojot robežu, turklāt arī aicinājis piespriest bargus sodus viņu ģimenes locekļiem, sacīja aktīvists.

Ķīna pret tur notvertajiem nelegālajiem ziemeļkorejiešu ieceļotājiem izturas kā pret ekonomiskajiem imigrantiem un parasti tos nosūta atpakaļ uz viņu dzimteni.

Cilvēktiesību aktīvisti šādu Pekinas nostāju kritizē, norādot, ka, atgriežoties dzimtenē, ziemeļkorejiešiem draud spīdzināšana un nāvessods.

Kopš 1950.-1953.gada Korejas kara no Ziemeļkorejas bēgļu gaitās devušies 21 700 cilvēku, viņu vairums - pēdējos gados.

Parasti viņi no sākuma dodas uz Ķīnu, kur cenšas dzīvot, varasiestāžu nepamanīti, tad ceļo uz kādu trešo valsti, no kurienes dodas uz Dienvidkoreju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu