Rīgas domē kukuļņemšas sērga turpinās (246)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāk kriminālprocesu pret Rīgas domes amatpersonām par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu - nefiksētu pārkāpumus un par tiem nepiemērotu sodus vai piemērotu mazākus sodus kukuļdevēju interesēs. LETA ziņo, ka aizturēts Kontroles dienesta vadītāja vietnieks Viktors Jefimovs.

Pievienots N.Ušakova komentārs un iespējamā aizturētā vārds

Kukuļošana bijusi regulāra

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienesta amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroles funkcijas, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Vitenburgs teica, ka izmeklēšana joprojām notiek pilnā sparā, līdz ar to birojs pagaidām neatklās, kāda līmeņa amatpersonas ir iesaistītas un kādas ir kukuļu summas. «Korupcija notikusi ilgākā laika posmā, epizožu skaits ir liels, un tās joprojām tiek apzinātas,» uzsvēra KNAB pārstāvis.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai šomēnes KNAB izmeklētājs atzītu piecas esošās un bijušās Kontroles dienesta amatpersonas par aizdomās turētajām ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Satiksmes departamenta kontroles dienests veic mikroautobusu, taksometru un kravas pārvadātāju kontroli Rīgā.

LETA: aizturēts Viktors Jefimovs

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere atzina, ka KNAB darbinieki trešdien, 7.martā, veikuši izmeklēšanas darbības departamentā un Pasažieru pārvadājumu pārvaldes Kontroles dienestā. Savukārt ceturtdien, 8.martā, viena amatpersona aizturēta. Par aizdomās turamā statusā nonākušajiem darbiniekiem un viņu nākotni departamentā lems pēc tam, kad tiks saņemta sīkāka informācija no KNAB, sacīja Dišlere.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās par kukuļņemšanu aizturētā amatpersona ir Kontroles dienesta vadītāja vietnieks Viktors Jefimovs. Dišlere amatpersonu vārdus atteicās nosaukt.

Pirmstiesas izmeklēšana turpinās

Saistībā ar kukuļdošanu patlaban trīs privātpersonas ir atzītas par aizdomās turētajām vai personām, pret kurām sākts kriminālprocess. Pirmstiesas izmeklēšana turpinās, un kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tiek apzinātas citas noziedzīgu nodarījumu epizodes saistībā ar Kontroles dienesta amatpersonu kukuļošanu.

KNAB atgādina, ka gadījumos, kad personas pēc kukuļa piedāvāšanas, došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo, saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu tās tiek atbrīvotas no kriminālatbildības.

Aizdomās turētajām Kontroles dienesta amatpersonām piemēroti vairāki drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un aizliegums izbraukt no valsts, turklāt esošajām amatpersonām - arī aizliegums pildīt amata pienākumus.

Departamenta vadītājs nesen pametis savu posteni

Rīgas domes Satiksmes departamentu pametis tā vadītājs Edgars Strods. 9.februārī nra.lv ziņoja, ka Stroda atlūgums izraisījis interesi, kurš nāks viņa vietā. Uz šo vakanci tiks rīkots konkurss, apgalvo Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Vitālijs Baraņņiks.

Atlūgumā Rīgas mēram E. Strods norādījis, ka amatu vēlas atstāt tāpēc, ka pāriet strādāt uz pašvaldības uzņēmumu Rīgas ūdens (RŪ).

E. Strods par Satiksmes departamenta direktoru kļuva 2008. gada vasarā, kad pensijā devās viņa ilggadējais priekštecis, par nemirstīgo Kaščeju dēvētais Ivars Zarumba. E. Strods bija viņa vietnieks kopš 2000. gada un tolaik direktora amatā tika iecelts bez atklāta konkursa rīkošanas. Savas darbības laikā viņš netika izpelnījies ne asu kritiku, ne būtiskus aizrādījumus.

RŪ valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa ir informējusi, ka uzņēmumā tiek paplašināts valdes locekļu skaits, tas tika nolemts 6. februārī. Turpmāk valdē strādās pieci cilvēki.

Mērs pozitīvi vērtējot KNAB darbu

Rīgas mērs Nils Ušakovs sacīja, ka pozitīvi novērtē KNAB darbu šo pārkāpumu atklāšanā.

Uz jautājumu, kāda būs viņa rīcība, Ušakovs atbildēja, ka Rīgas dome plāno pabeigt sākto reformu, mikroautobusu pārvadājumus centralizējot un nododot pašvaldības uzņēmuma «Rīgas satiksme» pakļautībā.

Ja KNAB nesniedz ziņas par to, kas ir aizdomās turētie, tad arī Ušakovs nevarot komentēt, kuras amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām.

RD Satiksmes departamenta Kontroles dienests Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā kontrolē regulāro un neregulāro pārvadājumu noteikumu ievērošanu, vieglo taksometru pārvadājumu noteikumu ievērošanu, transporta līdzekļu vadītājiem noteiktā darba un atpūtas laika ievērošanu, autoostu un citu līnijbūvju stāvokli un darbību, pasažieru pārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanas noteikumu ievērošanu.

Komentāri (246)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu