Sotheby's ieinteresējas par latviešu māksliniekiem (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja līdz šim uz britu izsoļu nama Sotheby's darbību lūkojāmies kā uz augstāko aprindu izpriecu, kas var atļauties maksāt summas ar daudzām nullēm arī par izdēdējušu sudraba karoti, tad tagad nāksies raudzīties citādāk. Zinot, ka Sotheby's iemieso tādu kā pasaules mākslas tirgus Everestu, ziņa par šī izsoļu nama interesi par diviem latviešu māksliniekiem, pamatīgi ieinteresēja arī mūs. Ar ko skaidrojama šāda interese un vai tiešām Rituma Ivanova un Līgas Purmales darbi tagad pievienosies mākslas pasaules dārgākajiem pirkumiem?

Viena rekorda laušana pēc otra. Izsoļu nams Sotheby’s regulāri nonāk ziņu virsrakstos. Tā ir vieta, kur tiek izsolīti pasaulē bagātāko, ekskluzīvako un zināmāko mākslinieku darbi par galvu reibinošām cenām pat ekonomiskās lejupslīdes laikā. Un pirecēju netrūkst, jo viņi pārliecināti, ka savu bagātību var saglabāt, ieguldot nezūdošās vērtībās.

Formaldehīda un dimanta galvaskausu cienītāja Demiena Hirsta mākslas darbus Sotheby’s pagājušajā gadā pārdeva par nepilniem 200 miljoniem ASV dolāru. Līdz ar to pasaules slavenā un skandalozā britu mākslinieka Hirsta darbi saņēmuši vēsturē augstāko cenu, kas vienā izsolē samaksāti par vairākiem darbiem.

Citu rekordu pirms diviem gadiem uzstādīja Latvijā dzimušais gleznotājs Marks Rotko. Viņam pieder visdārgāk pārdotās mūsdienu gleznas rekords. Par 72,8 miljoniem dolāru Sotheby’s pārdeva Rotko gleznu, kuras nosaukums ir „Baltais centrs”.

Šonedēļ mūs sasniedza ziņa, ka prestžā izsoļu nama Sotheby’s izvēlēto mākslinieku galeriju ir lemts papildināt diviem latviešu gleznotājiem - par populārāko nosauktajam latviešu jaunās paaudzes gleznotājam Ritumam Ivanovam un vienai no foto reālisma principu pamatlicējām latviešu glezniecībā Līgai Purmalei.

Zem Sotheby’s izsoļu āmura nonāks viņas darbs „Sestdienas vakara filma” un Rituma Ivanova darbs „Piektais kadrs”. Šāda izsoļu nama Sothby''s izvēle Ivanovam bijis liels pārsteigums. Pēc mākslinieka teiktā - milzīgs.

Savukārt par likumsakarīgu šādu izvēli uzskata mākslas zinātniece un „Rīgas galerijas” direktore Inese Riņķe.

Inese Riņķe: "Runa ir par vienu: profesionālā varēšana un oriģinalitāte. Abas šīs īpašības piemīt gan vienam, gan otram visaugstākajā līmenī. Tas ir likumsakarīgi. Vienmēr ir jāatceras, ka ir fons, jo Sotheby’s neizsolīs tikai šos divus darbus. Tātad tiem ir jāizceļas arī uz kolekcijas fona, kāds jau ir, ko viņi ir atlasījušo no citiem reģioniem."

Abiem darbiem ir noteikta vienāda sākuma cena no astoņiem līdz divpadsmit tūkstošiem britu mārciņu. Tas ir aptuveni no sešiem līdz deviņiem ar pusi tūkstošiem latu. Vēstulē „Rīgas galerijai” Ņujorkas Sotheby’s Krievu glezniecības departamenta vicedirektore Alla Rozenfelde raksta, ka šī ir sākuma cena un darbi var tikt pārdoti daudz dārgāk.

Sotheby’s izsoļu nams latviešu mākslinieku darbus pamanīja pirms pusotra gada starptautiskā izstādē Maskavā. To nonākšana zem Sotheby’s izsoļu āmura nozīmē, ka tie saņēmuši visaugstāko māksliniecisko novērtējumu.

Ritums Ivanovs stāsta, ka ir pāragri runāt par izsoles iznākumu un to, kā viņa profesionālo karjeru ietekmēs šis lielais notikums.

Ritums Ivanovs: "Mans darbs tas ir kā mans bērns. Viņš dzīvo savu dzīvi un ir aizgājis kaut kur ļoti tālu, es pats nemaz nezinu, kur viņš ir. Bet tajā pašā laikā tas ir liels notikums, ne tikai man, tas ir vairāk kā Latvijas nopelns, Rīgas galerijas nopelns."

„Rīgas galerijas” direktore uzskata, ka nonākšana Sotheby’s izsoļu namā abus gleznotājus ir novietojusi uz pasaules mākslas skatuves, jo šis ir prestižākais no izsoļu namiem.

Inese Riņķe: "Numur viens. Atbilde ir vienkārša: numur viens. Daudzu simt gadu garumā šis izsoļu nams nosaka visas tendences mākslas pasaulē pasaules mērogā. Mākslinieki, kam Sotheby’s pieskaras un demonstrē, viņi arī tiek iecelti izredzēto kārtā un nav cita izsoļu nama, kas spētu konkurēt."

Sotheby’s ir pārdevis mūsu klasiķus - Lūdolfu Libertu un Vilhelmu Purvīti. Tagad viņiem pievienojušies divi laikmetīgās mākslas autori. Sotheby''s izsoļu nams viņiem pavēris iespēju nonākt pasaules mākslas kolekcionāru, uzņēmēju un pētnieku uzmanības centrā. Bet mums, iespēju lepoties ar saviem talantīgajiem laikabiedriem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu