ES nācijas vienojas par roņu produktu aizliegumu (4)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) valstu sūtņi piektdien vienojās par ES plānu aizliegt roņu medībās iegūtu ādu un citu produktu importu blokā, tādā veidā protestējot pret roņu nežēlīgo nogalināšanu.

"Nekas vairs nestāv ceļā šī aizlieguma pieņemšanai," sacīja ES prezidējošās valsts Čehijas pārstāvis.

Aizliegums maijā tiks virzīts apstiprināšanai Eiropas Parlamentā, bet sagaidāms, ka balsojums būs tikai formalitāte, jo Eiropas deputāti jau neoficiāli pauduši atbalstu aizliegumam, skaidroja amatpersona.

Aizliegumā vienīgais izņēmums pieļauts inuitiem, kas tradicionāli ir medījuši roņus.

Savukārt Norvēģija un Kanāda jau pēdējās nedēļās brīdināja, ka aizlieguma apstiprināšanas gadījumā tās to apstrīdēs Pasaules tirdzniecības organizācijā, jo aizliegums ir pretrunā ar brīvas tirdzniecības principiem.

No katru gadu pasaulē nomedītajiem 900 000 roņiem aptuveni 60% tiek nogalināti Kanādā, Grenlandē un Namībijā. Pārējie roņi nomedīti Īslandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un ASV.

Kā liecina statistika, parasti 98% no nogalinātajiem roņiem ir vecumā no divām nedēļām līdz trijiem mēnešiem. Roņu mazuļi galvenokārt tiek medīti to pūkainā kažoka dēļ.

Šobrīd medītās 15 roņu sugas nav apdraudētas, bet Eiropas politiķi pieprasījuši vērsties pret roņu medniekiem pēc atklātībā nonākušiem pierādījumiem, ka daudzi roņi tiek nodīrāti vēl dzīvi un pie pilnas apziņas.

Roņus parasti nošauj vai nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku - īpašu nūju ar cirtni galā - ar ko ronim tiek pārcirsts galvaskauss. Sitot roņu mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, līdz ar to mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Bieži vien ievainotie roņi aizbēg un mirst zem ledus. Šos dzīvniekus nepieskaita nomedīto dzīvnieku statistikā.

Kanādas valdība pērn gan pieņēma stingrākus noteikumus, kas medniekiem jāievēro, lai pārliecinātos, ka roņi pirms ādas novilkšanas patiešām ir miruši, tomēr eksperti pauduši šaubas, vai mednieki tos ievēros.

Krievija šomēnes paziņoja, ka aizliegusi roņu mazuļu medīšanu, kuru premjerministrs Vladimirs Putins raksturoja kā "asiņainu industriju".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu