Diskutēs par pirmsskolas izglītības ieviešanu valsts valodā (36)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Koalīcijas partiju sadarbības padome šodien lūgusi Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) sarīkot ekspertu un bērnu vecāku diskusiju par vienotas pirmsskolas izglītības ieviešanu valsts valodā, šodien žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

«Koalīcija saprot, ka ekspertu vidū par šo jautājumu ir liela viedokļu dažādība, un ir jādomā, kādu iespaidu tas atstās uz bērnu attīstību,» teica Ķīlis.

Ministrs atzina, ka šādu diskusiju varētu sarīkot mēneša laikā.

Pēc koalīcijas sēdes arī premjers Valdis Dombrovskis (V) atzina, ka pirms šī jautājuma izlemšanas jāuzklausa ekspertu viedokļi. Tāpēc koalīcija lūgusi Ķīli rīkot ekspertu sanāksmi un partijām tajā deleģēt savus pārstāvjus.

Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers norādīja, ka šādu izglītības izmaiņu dēļ būs jādomā par papildu finanšu līdzekļiem, piemēram, apmācībai un metodikai.

Kā ziņots, gan «Vienotība», gan nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinājušas apspriest priekšlikumu par vienotas pirmsskolas izglītības ieviešanu valsts valodā.

VL-TB/LNNK piedāvā veidot vienotu pirmsskolas izglītības iestāžu jeb bērnudārzu sistēmu, nosakot, ka visos bērnudārzos apmācība notiek valsts valodā, vienlaikus saglabājot etniskās un kultūras identitātes ievirzi tajās grupiņās, kur bērni nāk no krievu, baltkrievu, ukraiņu, poļu, lietuviešu un citām ģimenēm.

«Nav attaisnojami, ka vairāk nekā 20 gadus pēc neatkarības atjaunošanas valsts joprojām atbalsta sabiedrības segregāciju, jau no agras bērnības sadalot Latvijas iedzīvotājus nošķirtās kopienās. Vienotas bērnudārzu sistēmas ieviešana ilgtermiņā veicinātu piederības sajūtu Latvijas valstij, sabiedrības saliedēšanos uz latviešu valodas bāzes un kopīgas sociālās atmiņas veidošanos,» iepriekš pauda VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu