Kā ietaupīt elektrību virtuvē? (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektroenerģijas patēriņš būs mazāks, darbinot vienreiz pilnu veļas mašīnu nekā divreiz pustukšu, pat tad, ja mašīnai ir speciāla nepilna veļas daudzuma mazgāšanas programma. Lai efektīvi izmantotu elektroenerģiju, jāizvēlas iespējami zemāka ūdens temperatūra.

A klases veļas mazgājamā mašīna, kuru piepilda pilnu, patērē 56 litrus aukstā ūdens. Tas ir ļoti labs rādītājs. Vācijas firmas Bosch un Siemens šā gada modeļi salīdzinājumā ar iepriekšējos gados ražotajiem ieekonomē par 20 procentiem vairāk ūdens. Uz katras arī norādīts, cik daudz veļas var ielikt, kāds ir ūdens patēriņš un apgriezienu skaits minūtē. Accenta dizaineri uzsver, ka Vācijā ražotajām mašīnām raksturīgs, ka tās ir perfektas, precīzas un taupīgas. Mūsdienās ikvienai sadzīves tehnikai aizmugurē rakstīts, kur tā ražota, - Vācijā, Ķīnā vai kur citur.

Ja esat nolēmuši trauku mazgāšanu uzticēt mašīnai, no ģimenes budžeta atliciniet vismaz 300 latu. Pieejami arī dārgāki modeļi. Accenta dizaineri novērojuši, ka bieži vien cilvēki izvēlas lētāko, taču ne vienmēr šis pirkums būs ekonomiski izdevīgākais. Jo dārgāks modelis, jo augstākas kvalitātes mašīna un ar to varēsiet krietni vairāk ekonomēt. Ilgtermiņā noteikti izrādīsieties ieguvēji. Novērots, ka pircēji nepēta ekonomiskos rādītājus, bet viņiem noteicošā ir cena. Tas ir stipri individuāli, ja ģimene pirkumam nevar atļauties tērēt vairāk. Pierādīts, ka trauku mazgājamā mašīna, kuras cena ir apmēram 300 latu, atmaksājas gada laikā. Ja cilvēks trīs reizes dienā mazgā traukus ar rokām, tāda mašīna atmaksāsies ūdens patēriņa dēļ vien. Turklāt tā nepatērē ne litra karstā ūdens, kas ir dārgāks nekā aukstais.

Visai sadzīves tehnikai garantijas laiks ir divi gadi, kalpošanas ilgums, ja pareizi ekspluatējat un kopjat, varētu sasniegt pat 10-15 gadu. Trauki nav jāmazgā gluži pēc katras ēdienreizes, pietiks, ja to darīsiet vienreiz dienā.

Katra saimniece virtuvē mazgā traukus, dārzeņus un augļus, vāra ēst. Tam visam nepieciešams ūdens, ko bieži vien tērējam bez vajadzības. Viens no variantiem - iegādāties ekonomisko ūdens krānu, kas palīdz virtuvē ietaupīt pat 50 procentu ūdens. Proti, krānu pagriežot līdz galam, būs simtprocentīgs patēriņš, bet, atgriežot līdz pusei, - tikai 50 procentu. Šāds krāns vairāk piemērots maziem bērniem, kuri nespēj noregulēt, kā arī vecākiem cilvēkiem, jo viņi reizēm nejūt, cik augstu vai zemu pacelt krānu.

Vēl vienu variantu, kā ietaupīt ūdeni, ierīkot krānus ar taupības uzgaļiem. Īpaši noderīgi būs bezpieskāriena krāni, kas palīdz ietaupīt ūdeni, enerģiju un saudzēt vidi. Ūdeni var taupīt, vārot arī ēdienu, bet tas lai paliek katras saimnieces ziņā. Tāpat, kādu ūdeni ņemt puķu laistīšanai - izmantot krāna vai iepriekš savāktu lietus ūdeni.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu