Ziemeļkoreja pret ASV pārtikas palīdzību iesaldēs kodolprogrammu (72)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkoreja trešdien paziņoja, ka tā ir piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus, raķešu izmēģinājumus un urāna bagātināšanas programmu apmaiņā pret ASV pārtikas palīdzību.

Šāda vienošanās panākta ar ASV, kas apmaiņā pret kodolprogrammas iesaldēšanu solījusi piegādāt badā slīgstošajai Ziemeļkorejai pārtiku. Arī ASV trešdien apstiprināja, ka vienošanās ir panākta.

Eksperti uzskata, ka, pateicoties 2010.gada novembrī atklātajai urāna bagātināšanas programmai, Ziemeļkoreja varētu radīt kodolieročus.

Pagājušajā nedēļā ASV un Ziemeļkorejas amatpersonas tikās Pekinā.

Kā skaidroja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas pārstāvis, Vašingtona solījusi 240 000 tonnu pārtikas, un, iespējams, palīdzības apjoms tiks palielināts.

Ziemeļkoreja sola, ka tā ļaus ANO Starptautiskajai atomenerģijas aģentūrai (IAEA) uzraudzīt, kā tiek ievērots urāna bagātināšanas moratorijs.

Moratorija attiecībā uz urāna bagātināšanas programmu ievērošanas uzraudzību īstenos ANO Starptautiskā atomenerģētikas aģentūra (IAEA).

Totalitārā režīma pārvaldītajā Ziemeļkorejā ir pārtikas deficīts. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gadā.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu