Šūpošanās pasargā no odu kodieniem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Vairāk nekā puse - 57% - Latvijas iedzīvotāju uzskata: ja Lieldienās neizšūpojas šūpolēs, vasarā kodīs odi, liecina veikalu tīkla "Elvi" interneta aptauja.

Kā informēja SIA "Elvi grupa" sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Grigāne, 33% aptaujāto cilvēku atzīst, ka patiess varētu būt ticējums "kas olas ēd bez sāls, tas melo". Vairāki aptaujas respondenti, lūgti nosaukt kādus citus ticējumus, kas, viņuprāt, piepildās, parādīja labas zināšanas par latviešu tautas tradīcijām.

Vairākos nosauktajos ticējumos bija minēta olu ēšana, kas veicina bērnu veselību, ka arī nodrošina labu satikšanu ar ģimeni un kaimiņiem. Starp visiem tradicionālajiem ticējumiem minēts arī kāds neparastāks. Tā, piemēram, interesants un pašlaik noderīgs ticējums, ko ievēro kāds aptaujas dalībnieks, ir - Lieldienu rītā jālasa skaidiņas, tad tās par naudu pārvēršas.

Lai noskaidrotu, kāds Lieldienās varētu būt vidējais olu patēriņš uz vienu cilvēku, "Elvi" jautāja, kāds ir lielākais olu skaits, kas apēstas vienā dienā, pieņemot, ka lielākajai daļai aptaujāto šī diena, visticamāk, ir bijusi Lieldienās. Gandrīz divas trešdaļas jeb 63% aptaujāto atzina, ka vairāk par 1-3 olām vienā dienā nav apēduši, savukārt viena piektdaļa atzina, ka lielākais apēsto olu skaits ir bijis no četrām līdz sešām olām. 9% aptaujāto ir bijis pa spēkam apēst 6-8 olas vienā dienā, bet 3% spējuši apēst pat vairāk par deviņām olām dienā. Olas vispār uzturā nelieto 5% aptaujāto.

"Olu veikalos "Elvi" noteikti pietiks visiem ēdājiem, un ceram, ka visiem krāsot gribētājiem pietiks arī balto olu. Pagājušajā gadā, gaidot Lieldienas, "Elvi" veikaliem kopumā tika pasūtīti 360 000 balto olu, tomēr pieprasījums pēc tām izrādījās lielāks, nekā gaidīts, un tās visas tika izpirktas. Tāpēc šogad nolēmām sagatavoties labāk, un uz dažādiem veikaliem "Elvi" visā Latvijā ceļos kopā 420 000 balto olu," stāsta Grigāne.

Olu krāsošanā mūsu valsts iedzīvotāji lielākoties izmanto vairākas metodes. Tā veiktajā aptaujā atklājās, ka lielākā daļa - 81% no aptaujātajiem - olas noteikti gatavojas krāsot ar sīpolu mizu novārījumu, 60% aptaujāto izmantos arī citas dabiskās krāsvielas. Olu krāsošana ar dažādām citām metodēm Latvijā tomēr ir salīdzinoši nepopulāra - 13% aptaujāto atzīst, ka olu dekorēšanai izmanto uzlīmes, bet 9% olas krāso ar ķīmiskajām krāsvielām.

Pētījums veikts, izmantojot tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SIA "Euro Data" interneta pētījumu paneli "eSample". Pētījumā aptaujāti 1547 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 14 līdz 74 gadiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu