Augstāko amatpersonu laulāto dāvanas būs valsts īpašums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegtos grozījumus likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, kas paredz - ne tikai četru valsts augstāko amatpersonu - Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta un ārlietu ministra -, bet arī viņu laulāto diplomātisko vizīšu laikā saņemtās dāvanas ir uzskatāmas par valsts īpašumu.

Projektam pievienotajā anotācijā norādīts, ka speciālo dāvanu pieņemšanas ierobežojumus, pildot valsts amatpersonas pienākumus, Valsts prezidents ierosina uzlabot, jo līdz šim jautājums par laulāto diplomātiskajām dāvanām un to izmantošanu nav regulēts. Tāpēc bija iespējams, ka diplomātiskās dāvanas varēja palikt amatpersonas laulāto īpašumā. Tas, pēc Bērziņa domām, nav pamatoti, jo diplomātiskā dāvana tiek pasniegta valsts pārstāvim un tai ir jābūt valsts, nevis privātpersonas īpašumā.

Pašreizējā kārtība paredz, ka amatpersonas pēc pilnvaru beigām atsevišķas dāvanas var izpirkt par speciālas komisijas novērtēto summu un šī nauda tiek ieskaitīta valsts budžetā.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne skaidroja, ka līdz šim jautājums par laulāto saņemtajām diplomātiskajām dāvanām un to izmantošanu netika regulēts vispār, līdz ar to tiesiskais regulējums pieļauj, ka diplomātiskās dāvanas valsts amatpersonas laulātajam var palikt paša laulātā īpašumā.

«Šāda pieeja nav pamatota, jo diplomātiskā dāvana ir dāvana valsts pārstāvim. Tādēļ likumprojekts paredz, ka valsts amatpersonu laulāto saņemtās dāvanas ir valsts, nevis privātpersonu īpašums,» teikts prezidenta rosinātā likumprojekta anotācijā.

Pērn vasarā pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru beigām šo problēmu aktualizēja portāls «pietiek.com», kurš bija atklājis, ka Zatlera dzīvesbiedrei Lilitai Zatlerei ir izdevies paturēt divas kristāla vāzes, kuras Spānijas karaļpāris dāvanā pasniedzis valsts vizītes laikā Latvijā. Tās tika uzskatītas par oficiālām dāvanām, kuras būtu jāizpērk. Taču Zatlere bija pārliecinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), ka vāzes ir dāvinātas viņai personiski un tāpēc pienākas bez maksas. KNAB atzinumā bija norādīts, ka likums nenosaka kārtību, kādā būtu izmantojamas dāvanas, kas pasniegtas personām, kuras pavada Latvijas valsts amatpersonu, tādējādi Zatlere, pieņemot un paturot savā īpašumā karalienes Sofijas pasniegtās vāzes, normatīvo aktu prasības nav pārkāpusi.

Likumprojekta grozījumos ir arī izmaiņas pantā, lai vienkāršotu kārtību, kādā iespējama amatpersonas amata savienošana Valsts prezidenta izveidotajās komisijās, padomēs un Ordeņu kapitulā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu