Apgabaltiesa: Nav notikusi pārmērīga iejaukšanās Kristīnes Dupates privātajā dzīvē (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2007.gada 11.decembrī Rīgas apgabaltiesa, skatot lietu apelācijas kārtībā, noraidīja juristes Kristīnes Dupates prasību pret SIA ''Žurnāls SANTA'', žurnāla ''Privātā Dzīve'' redaktori Sandiju Miezīti un žurnālisti Zani Kārkliņu par prettiesiskas iejaukšanās indivīda personīgā dzīvē pārtraukšanu un Ls 5000 morālā kaitējuma piedziņu.

Lietu skatīja tiesa trīs tiesnešu sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs – Valdemārs Šubrovskis, tiesneši – Lidija Pliča un Marianna Terjuhana.

No 2007.gada 27.decembra bija pieejams pilns sprieduma teksts, un 30 dienu laikā Rīgas apgabaltiesas spriedumu kasācijas kārtībā var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentā.

Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija uzskata, ka konkrētā strīda izskatīšanā būtiska nozīme ir 1970.gada 23.janvāra Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Deklarācijai par masu komunikācijas medijiem un cilvēktiesībām. Minētajā deklarācijā personas ''''privātuma'''' jēdziens skaidrots kā personas tiesības dzīvot savu dzīvi ar minimālu iejaukšanos tajā. No deklarācijas skaidrojuma izriet – absolūts privātums dzīvē nepastāv, ka personai jāsamierinās ar to, ka minimāla iejaukšanās viņas privātajā dzīvē iespējama jebkurā laikā un vietā.

Tiesa atzinusi, ka nav strīda par to, ka sabiedrībai J.Naglis kļuva plaši pazīstams kā ilggadējs ''''Privatizācijas aģentūras'''' ģenerāldirektors, kā arī žurnāla ''''Privātā Dzīve'''' reklāmas seja, kura tēls ir izmantots reklāmā un kurš sabiedrības acīs cieši saistīts ar minēto žurnālu un tā saturisko ievirzi.

Civillietu tiesas kolēģija uzskata, ka atbildētājs SIA ''''Žurnāls SANTA'''' savā apelācijas sūdzībā pamatoti norādīja, ka ''''...prasītājai jārēķinās, ka viņa kā aktīva politiķa, agrākā valsts iestādes vadītāja, uzņēmēja un reklāmas nozares darbinieka dzīvesbiedre un bērna māte ir relatīvi publiska persona un arī var nokļūt publiskā arēnā kopā ar savu dzīvesbiedru J.Nagli, kurš ir absolūta publiska persona...''''.

Līdz ar to Civillietu tiesas kolēģija atzīst, ka Kristīnes Dupates privātuma aizskārums apstrīdētajās fotogrāfijās un to komentāros ir samērīgs attiecībā pret preses brīvības interesēm un sabiedrības pamatotām tiesībām uz informāciju un SIA ''''Žurnāls SANTA'''' un tās žurnāla ''''Privātā Dzīve'''' redaktore Sandija Miezīte, kā arī žurnāliste Zane Kārkliņa ir rīkojusies atbilstoši Satversmes 100.pantam, kā arī likumam ''''Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem''''.

Civillietu tiesas kolēģija secinājusi, ka izskatāmā civiltiesiskā strīda sakarā attiecībā uz Kristīni Dupati ir ievēroti Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 8.panta noteikumi, jo pārmērīga iejaukšanās viņas privātajā dzīvē nav notikusi.

K.Dupate cēla prasību tiesā, norādot, ka 2004.gada 30.novembrī žurnāla ''''Privātā Dzīve'''' Nr.48 (293) izdevumā publicēts žurnālistes Zanes Kārkliņas raksts ar nosaukumu ''''Naglis nepaspēj uz dēla piedzimšanu'''' un slēpti uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzama prasītāja ar savu jaundzimušo bērnu rokās iznākam no dzemdību nama (Latvijas ģimenes centrs) un dodamies mājup. Prasītāja norāda, ka publikācija aizskāra prasītājas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un tā rezultātā prasītājai nodarīts morālais kaitējums.

Ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2007.gada 10.janvārs spriedumu Dupates prasība tika daļēji apmierināta, piedzenot no SIA ''''Žurnāls Santa'''' 700 Ls. Par šo spriedumu abas strīdus puses iesniedza apelācijas sūdzību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu