Krievija iejaucas Latvijas iekšējās lietās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tauta sestdienas referendumā pārliecinoši paziņoja, ka nevēlas Latvijā otru valsts valodu. Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija izteikusi pārmetumus, ka aizvadītā referenduma rezultāti neatspoguļo patieso Latvijas iedzīvotāju nostāju. Latvijas Ārlietu ministrija tos uzskata par nepamatotiem. Zatlera reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers uzsver, ka referendums ir Latvijas iekšējā lieta.

Zalters šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka Krievija iejaucas Latvijas iekšējās lietās.

Komentējot Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka referenduma rezultāti neataino patieso situāciju Latvijā, jo 319 tūkstošiem nepilsoņu nebija iespējas balsot, Zatlers norādīja, ka nevajag manipulēt ar skaitļiem.

«Ja Krievija grib manipulēt ar pilnīgi likumīgi notikušu referendumu, ar likumīgiem, ļoti pārliecinošiem rezultātiem,

tā ir iejaukšanās Latvijas iekšējās lietās.

Acīmredzot Krievija nevar noturēties un grib iejaukties vai vismaz parādīt to, ka tā ietekmē procesu Latvijā.

Bet arī šajā jomā mēs esam skaidri parādījuši, ka ar savām iekšējām lietām mēs tiekam paši galā, un nevienam mums nav jānorāda, kā un kādā veidā traktēt referenduma rezultātus.

Un pat ja saskaitītu šos skaitļus kopā, vēl ir par maz konstitucionālam vairākumam.»

Provokācija ar iepriekš zināmu rezultātu

Viņš uzskata, ka referendums bija cilvēku provokācija un tautas nobalsošanas organizētāji jau iepriekš diezgan precīzi zināja tās rezultātu. Viņi apzināti gājuši uz iepriekš zināmu, negatīvu rezultātu, izraisot rezonansi sabiedrībā.

«Rezonanse ir izdevīga tikai pašiem organizētājiem.»

Sola atklāt referenduma finansētājus

Sarunas noslēgumā viņš pauda pārliecību, ka šādas akcijas nākotnē būs aizliegts finansēt no ārvalstīm. «Jebkurš balsojums, referendums valsts iekšienē ir valsts iekšējā lieta. Valstij jābūt pārliecībai, ka neviena ārvalsts šos balsojumus, referendumus neietekmē.»

Likums, kas paredz atklāt šādu akciju finansētājus, varētu stāties spēkā jau šogad. Patlaban šādas aģitācijas neviens neuzrauga un nekontrolē.

Ļoti liela cilvēku aktivitāte

Portāls TVNET jau ziņoja, ka vairums Latvijas pilsoņu referendumā nobalsoja pret krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā. Aktivitāte tautas balsošanā bija ļoti liela. Garas rindas bija ne tikai balsošanas iecirkņos Latvijā, bet arī ārpus valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu