Padomi virtuves tvaika nosūcēju iegādē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieņemsim, ka jūs veicat remontu virtuvē un iegādājaties jaunu virtuves iekārtu, gāzes plīti, un laiks būtu iegādāties arī tvaika nosūcēju, lai izvairītos no smakām, tvaiku nosēdumiem uz mēbelēm un telpas griestiem. Jūs dodaties uz veikalu un... izrādās, ka mūsdienu dūmu nosūcēji atšķiras ne vien ar tipu un izmēriem, bet tiem ir arī plašs rūpniecības diapazons un dažādas vadības sistēmas, filtri un trokšņa līmeņi.

Accenta dizaineri informē, ka tvaika nosūcēji dalās trīs tipos: plakanie piekaramie, iebūvējamie un kupolveida.

Plakanie piekaramie tvaika nosūcēji tiek ierīkoti virs plīts uz sienas vai piekaramiem virtuves plauktiņiem. Tiem klāt nāk vienreizējie taukķērājfiltri no sintētiska auduma. Tiem ir nelielas jaudas motori, kas darbojas recirkulācijas režīmā. Šādā režīmā noteikti ir jāizmanto kantainie filtri, kuri spēj aizturēt tauku daļiņas un neitralizēt kaut nedaudz nepatīkamo aromātu.

Iebūvējamie tvaika nosūcēji tiek iemontēti piekaramajos virtuves plauktiņos virs plīts, un tiem ir izvirzāms panelis, pateicoties kuram palielinās telpas apjoms dūmu nosūkšanai. Parasti tiem ir divi motori un alumīnija taukķērājfiltri no sintētiska auduma. Arī šie filtri darbojas pēc principa, ka gaiss tiek novadīts ventilācijas šahtā.

Kupolveida dūmvadus montē pie sienām vai griestiem virs plīts, tiem ir kupola forma, kas pieslēdzama ventilācijas šahtai.

Bez filtriem neiztikt

Accenta dizaineri informē, ka modernos tvaika nosūcējos ir dažādas jaudas filtri. Rupjākie paredzēti tauku daļiņu aizturēšanai, kas rodas, gatavojot treknus produktus. Tos sauc par taukķērājiem. Šie filtri kalpo visā dūmu nosūcēja izmantošanas laikā, bet piesārņotus tos iespējams izmazgāt ar siltu ūdeni un mazgājamo līdzekli vai trauku mazgājamajā mašīnā. Taukķērājfiltri - tie ir metāla sietiņi (visbiežāk alumīnija, dažkārt tērauda) vai sieti no sintētiskiem materiāliem. Sintētiskie filtri visbiežāk ir vienreizēji. „Smalkas attīrīšanas filtri ir paredzēti, lai aizturētu sīkākas tauku daļiņas un smakas," paskaidro Accenta dizainers. Tajos tiek izmantota aktivētā ogle, tādēļ tos sauc par ogļveida. Tāds filtrs ir vienreizējs un jāmaina katrus 3-6 mēnešus atkarībā no tā, cik bieži tas tiek lietots.

Kāda jauda nepieciešama jūsu virtuvei?

Vēl kāds svarīgs tvaika nosūcēja parametrs - jauda. Tā parāda, cik kubikmetru gaisa tas spēj apstrādāt stundas laikā. Sanitārajām normām atbilstoši gaisam virtuvē ir jāmainās 10-12 reižu dienā. To nav grūti aprēķināt: S (virtuves laukums m2) jāreizina ar H (griestu augstumu metros) un pēc tam jāreizina ar 12 (sanitārās normas ciparu) un ar minimālo krājumu 1,3 (ņemot vērā stāvu, šahtas piesārņojumu un ēdiena gatavošanas intensitāti).

Piemēram, 6 m2 virtuvei ar griestu augstumu 2,5 m vajadzēs dūmu nosūcēju ar 234 m3 jaudu stundā.

Tvaika nosūcēji var strādāt divos režīmos - gaisa novade pa ventilācijas šahtu un recirkulācija. Gaisa novade pa ventilācijas šahtu. Šādā režīmā iespējams pieslēgt tvaika nosūcēju pie šahtas ar plastmasas gaisa vadu. Tādējādi visi tvaiki tiks izvadīti no telpas. Šādā režīmā nav vajadzības uzstādīt ogļu filtrus.

Recirkulācijas režīms. Šajā darbošanās režīmā gaiss vienkārši tiek izvadīts caur nosūcēju un ar filtru sistēmas palīdzību telpa tiek attīrīta no smakām, taukiem, netīrumiem un atkal atgriežas virtuvē. Tvaiki neiziet no telpas, tādēļ jāizmanto arī ogļu filtri.

Vadība un apgaismojums

Izstrādātāji piedāvā četras vadības iespējas - elektroniski, pogu, slaideru un pults vadību. Ar vadīšanas paneļa palīdzību iespējams regulēt ne vien tauku nosūkšanas ātrumu, bet arī apgaismojumu. Dārgākos modeļos darbam seko elektronika - tiklīdz cilvēks ir pārstājis gatavot, ieslēdzas taimeris, un, kad visas smakas būs iznīcinātas, dūmu nosūcējs izslēgsies pats. Apgaismojums dūmu nosūcējos ir parastas iemontētas lampas, kas ir dienasgaismas vai halogēna. Skaņas slieksnis

Daudzus cilvēkus troksnis slikti iespaido, tāpēc ir svarīgi, lai cilvēks, kas gatavo ēdienu, varētu justies labi.

Katra tvaika nosūcēja instrukcijā noteikti jābūt skaņas slieksnim dažādos tā darbošanās režīmos. Noteikti vajadzētu pievērts uzmanību gan minimālajam, gan maksimālajam iespējamam troksnim.

Accenta dizaineri iesaka, izvēloties tvaika nosūcēju veikalā, noteikti ieslēgt to dažādos režīmos un kādu laiku pastāvēt tam blakus. Pavisam klusi tvaika nosūcēji nemaz nevar būt.

Vēl nedaudz par dūmu nosūcēju

1. Vēlams izvēlēties tvaika nosūcēju ar iespēju to izmantot vidējā režīmā, jo tas mazinās trokšņu līmeni un paildzinās lietošanas laiku. 2. Tvaika nosūcēja platumam nevajadzētu būt mazākam par plīts virsmu. 3. To vajag uzstādīt 60-85 cm virs plīts. 4. Kad sākat ēdiena gatavošanu, neaizmirstiet ieslēgt dūmu nosūcēju un pēc 10-15 minūtēm, kad būsiet beiguši gatavot, to izslēgt. 5. Būtu vēlams iegādāties un ierīkot tvaika nosūcējā tieši to ogļu filtru, kurš norādīts tā datos. 6. Ogļu filtrs ir gaisu aizturošs, un pēc tā uzstādīšanas jauda krītas līdz 25-30 procentiem. 7. Atkarībā no tā, cik filtrs ir netīrs, tā jauda arī pamazām samazinās, bet troksnis, kad tas darbojas, pieaug. Žurnāls «Laimīgā Māja»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu