E-vielas un zilas mēles video

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Gandrīz jebkuram pārtikas produktam sastāvā ir lielāka vai mazāka E buķete. Maģiskais E un skaitļu savienojums ir kods dažādām vielām, kas produktu saglabā ilgāk, padara mīkstāku, garšīgāku, krāsaināku un kārdinošāku. Kas ir šīs vielas un ko tās mums var nodarīt. Vai tiešām velns ir tik melns, kā to mālē?

Lai noskaidrotu, ko mēs īsti ēdam, devāmies uz tuvāko pārtikas veikalu un ielūkojāmies pircēju groziņos. Aptaujājām pircējus par viņu izvēlētajiem pirkumiem. „Principā es skatos, ko pērku... Zinot, ka tas ir "Lido" produkts, es ceru, ka tas ir arī dabīgas izcelsmes, jo taču Latvijas produkts. Vismaz es tā ceru. Informācija par E vielām gan uz iepakojuma ir tik smalkā drukā, ka jāņem lupa palīgā, lai redzētu, kas tur rakstīts! Tam patiesi man neatliek laika," par saviem pirkšanas paradumiem stāsta Ārija. Turpretī Izabella ir pircēja, kura izteikti pievērš uzmanību veselīgai pārtika: "Es noteikti pievēršu uzmanību tam, cik manis iegādātie produkti ir dabīgi. Piemēram, avokado uzskatu par dabīgu, vistas fileju arī, latviešu pipari diemžēl nav, bet šos paņēmu tikai pārbaudīt, jo ir jauns produkts." Jaunā māmiņa Līga atzīst, ka nedrīkst slinkot un tomēr ir jāskatās, kas uz iepakojumiem ir rakstīts: "Es ļoti pievēršu uzmanību tam, jo man mājās ir mazulis, kam jāaug veselīgā vidē! Pašlaik pat pērku speciālu veļas pulveri un trauku mazgājamo. E vielas arī ļoti skatāmies, piemēram, desām to ir ļoti daudz, īpaši daudz ir cīsiņiem, tāpēc bērnu cīsiņus vispār nedrīkst pirkt..." Arī pircējam Robertam ir savs viedoklis par iepirkšanos: "Mēs pērkam majonēzes, kečupus u.c. tādas lietas, kas ir ar piegaršu, bet principā es pērku to, kas garšo, jo nav vērts pirkt to, kas negaršo..."

Lai būtu vieglāk orientēties E vielās un zinātu, kas tas par zvēru, izveidota pat īpaša mājas lapa. Idejas autors – IT speciālists Renārs Jerumāns. Māra Birzniece, portāla evielas.lv pārstāve: „Viņš meklēja zāles savam trīs mēnešus vecajam bērnam pret kolikām, un izrādās - nav nevienu zāļu, kurās nav E vielu, tas lika aizdomāties un saprast, ka nepieciešams kāds info avots, kas kaut cik apkopotu informāciju, kas ir pieejama." Portālā var pārbaudīt, kādas E vielas ir konkrētos produktos. Ja produkts nav atrodams mājas lapā, vari nosūtīt preces fotogrāfiju, un jau pēc neilga brīža mājas lapā tiks uzrādīts ko tu īsti ēd. "Mēs nevēlamies nevienu biedēt: ja apēdīsi šo produktu, tad ar tevi noteikti notiks kaut kas slikts; mēs gribam sniegt iespēju cilvēkiem izvēlēties, vai pat tad, ja tu zini, ka šajā produktā ir vielas, kas varbūt ir kaitīgas tavai veselībai, tu to vēl joprojām vēlies ēst vai nevēlies. Nav arī tā, ka, apēdot vienu produktu ar kaitīgām vielām, uzreiz veselībai gals klāt, tā nav. Ja katru dienu ir šie cīsiņi, ātri vārāmās zupas, dažādi krāsaini saldumi un saldajā vēl saldējums, kurš nokrāso mēli zili zaļu, tad tiešām ir vērts apdomāt, kas tiek pirkts veikalā," izsakās Māra Birzniece.

Lolita Neimane, dietoloģe: „Viss jau atkarīgs no daudzuma, kādā to patērē. Mums ir veselīga uztura piramīda, kuras pamatā nekad nebūs krāsainas želejkonfektes, saldējums vai gāzētais dzēriens sarkanā krāsā ar zemeņu garšu... Maize, kartupeļi, dārzeņi, augļi, jāizvēlas pēc iespējas tas, kas ir izaudzis uz vietas, saprāta piedevās, jo kafiju jau uz vietas neizaudzēsim un ar citroniem arī tā pagrūti. Skatīties produktus pēc iespējas dabiskākās krāsās." Bet košām krāsām īstā vieta ir apģērbā un aksesuāros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu