Rosina arī laulāto draugu dāvanas uzskatīt par valsts īpašumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne tikai četru valsts augstāko amatpersonu – Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta un ārlietu ministra –, bet arī viņu laulāto draugu diplomātisko vizīšu laikā saņemtās dāvanas ir uzskatāmas par valsts īpašumu, to paredz Valsts prezidenta Andra Bērziņa Saeimā iesniegtie grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, pirmdien vēsta laikraksts «Diena».

Valsts prezidents grozījumus likumā parlamentā iesniedzis 31. janvārī.

Projektam pievienotajā anotācijā norādīts, ka speciālo dāvanu pieņemšanas ierobežojumus, pildot valsts amatpersonas pienākumus, Valsts prezidents ierosina uzlabot, jo līdz šim jautājums par laulāto diplomātiskajām dāvanām un to izmantošanu nav regulēts. Tāpēc bija iespējams, ka diplomātiskās dāvanas varēja palikt amatpersonas laulāto īpašumā. Tas, pēc Bērziņa domām, nav pamatoti, jo diplomātiskā dāvana ir pasniegta valsts pārstāvim un tai ir jābūt valsts, nevis privātpersonas īpašumā. Esošā kārtība paredz, ka amatpersonas pēc pilnvaru beigām atsevišķas dāvanas var izpirkt par speciālas komisijas novērtēto summu un šī nauda tiek ieskaitīta valsts budžetā.

Pērnā gada vasarā pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru beigām šo problēmu aktualizēja portāls «Pietiek.com», kurš bija atklājis, ka Zatlera dzīvesbiedrei Lilitai Zatlerei ir izdevies paturēt divas kristāla vāzes, kuras Spānijas karaļpāris dāvanā pasniedzis valsts vizītes laikā Latvijā. Tās tika uzskatītas par oficiālām dāvanām, kuras būtu jāizpērk.

Taču Zatlere bija pārliecinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), ka vāzes ir dāvinātas viņai personiski un tāpēc pienākas bez maksas. KNAB atzinumā bija norādīts, ka likums nenosaka kārtību, kādā būtu izmantojamas dāvanas, kas pasniegtas personām, kuras pavada Latvijas valsts amatpersonu, tādējādi Zatlere, pieņemot un paturot savā īpašumā karalienes Sofijas pasniegtās vāzes, normatīvo aktu prasības nav pārkāpusi.

Uz vaicāto, vai Zatlera Reformu partija (ZRP), kuras līderis ir Zatlers, varētu atbalstīt Valsts prezidenta ierosinātās izmaiņas interešu konflikta novēršanas likumā, ZRP priekšsēdētāja pārstāve Daiga Holma atbildēja, ka Zatlers ar minēto iniciatīvu vēl nav iepazinies, bet, kad tā tiks nodota Saeimas komisijām, viņš to vērtēs.

Likumprojekta grozījumos ir arī izmaiņas vienā citā pantā, lai vienkāršotu kārtību, kādā iespējama amatpersonas amata savienošana Valsts prezidenta izveidotajās komisijās, padomēs un Ordeņu kapitulā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu