Veļasmašīnas izvēles kritēriji (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nereti vannas istabai paredzēta tik maza telpa, ka bieži vien rodas jautājums, kur novietot veļas mašīnu, tāpēc daudzos mājokļos veļas mašīnai vieta tiek atvēlēta virtuvē.

Mūsdienās veļas mašīna ietilpst neaizstājamās sadzīves tehnikas kategorijā, kas pilnībā atbrīvo namamāti no smaga darba saistībā ar veļas mazgāšanu.

Accenta dizaineri novērojuši, ka dažkārt milzīgais veļas mašīnu sortiments mulsina potenciālo pircēju. Tāpēc mēģināsim aplūkot vairākus aspektus, kas palīdzēs pareizi izvēlēties tehniku. Pirmkārt, jāizvēlas vieta mašīnas ierīkošanai, jānosaka tās izmērus, turklāt svarīgi ir ņemt vērā ūdensvada un kanalizācijas izvietojumu. Tas ietekmēs veļas mašīnas gabarītus, tās veidu un iekraušanas tipu.

Nepārtraukta mitruma dēļ noteikti būs jāievēro papildu drošība. Ir ļoti svarīgi izveidot no ūdens ietekmes pasargāto elektrisko rozeti un to pienācīgi iezemēt.

Accenta dizaineri uzsver: veļas mašīnai jāatrodas ne tālāk kā 2,5 m no kanalizācijas un aukstā ūdens caurulēm. Turklāt jāapdomā veļas mašīnas galvenie parametri - augstums, platums un dziļums. Saskaņā ar tiem izvēlieties vispiemērotāko iekārtas izvietošanas vietu.

Ja vēlaties iegādāties kompakto veļas mašīnu, jums piemērots šķitīs iebūvējamais modelis. Tā priekšrocība ir ietaupītā vieta, turklāt tas arī strādā ārkārtīgi klusi, jo tiek stingri iekļauts mēbeles korpusā, kas absorbē tā svārstības. Iebūvējamie veļas mašīnu modeļi gan ir pieejami tikai ar frontālo iekraušanas tipu.

Būtībā izšķir divus veļas iekraušanas veidus - frontālo un vertikālo. Veļas mašīnu ar vertikālo iekraušanu var novietot dzīvokļos ar nestandarta plānojumu vai arī grūti aizsniedzamās vietās. Tām parasti raksturīgs 40-45 cm platums, apm. 60 cm dziļums un 85 cm augstums. Aizmirstu apģērba gabalu šādā mašīnā var ielikt jau mazgāšanas procesā, var arī kaut ko izņemt. Vertikālās iekraušanas veļas mašīnām ļoti praktiski izvietota vadības pults - no augšpuses, to nevar aizsniegt mazi bērni.

Neraugoties uz visām šīm pozitīvajām iezīmēm, Accenta speciālisti novērojušo, ka vairums pircēju priekšroku tomēr dod veļas mašīnām ar frontālo iekraušanu, jo tās var izmantot kā papildu darba virsmu, izvietojot uz tām dažādus priekšmetus, turklāt tās ir viegli iebūvējamas un pieejamas dažādu izmēru.

Ir izstrādātas mašīnas ierīkošanai zem izlietnes. To augstums ir aptuveni 65 cm, maksimālā ietilpība - līdz 3 kg kokvilnas. Šādas mašīnas ir piemērotas mazgabarīta dzīvokļiem, kā arī cilvēkiem, kuri nemazgā daudz veļas.

Šaurās veļas mašīnas arī ir piemērotas nelielajiem dzīvokļiem, ideāli iederas iebūvētajos skapjos vai zem galda virsmas virtuvē. To dziļums var svārstīties 33-45 cm robežās. Ietilpība šādām mašīnām ir jau lielāka - līdz 4,5 kg veļas. Šādu veļas mašīnu var izmantot nelielas ģimenes.

Un visbeidzot lielākās un ietilpīgākās veļas mašīnas - pilnizmēra, apmēram 60 cm dziļas, ietilpība - līdz 7 kg veļas. Tās ir piemērotas gan lielajām ģimenēm, gan mazajām, jo šajos modeļos ūdens patēriņu un mazgāšanas laiku var kontrolēt elektroniski.

Īpaša vērība jāvelta izspiešanai. Izspiešanas ātrums var svārstīties no 400 līdz 2000 apgriezieniem minūtē. Tā ietekmē arī veļas žāvēšanas funkcijas. Ja ātrums ir 500 apgriezienu minūtē, tad jūs izņemsiet mitru veļu. Ātrums 1000 un vairāk apgriezienu nodrošinās sausāku veļu, taču jāatceras, ka liels apgriezienu skaits noteikti būs par iemeslu lielākam veļas burzījumam. Accenta dizaineri iesaka, ievērot, ka veļas tips arī ietekmē izspiešanas ātrumu. Iesakām smalkiem audumiem izmantot izspiešanu ar ātrumu 400 - 600 apgr. minūtē, sintētikai un kokvilnai - 800 apgr., rupjiem audumiem - 1000 - 1200 apgr. minūtē, un dvieļiem - 1400 apgr. minūtē.

Nākamais solis veļas mašīnas izvēlē - programmas un funkcijas. Accenta dizaineri uzsver, ka praktiski visas veļas mašīnas ir aprīkotas ar dažādām programmām. Dārgākajiem modeļiem parasti ir 20-30 programmas, vienkāršākajiem - 10-12. Izvēlieties veļas mašīnu ar tādām programmām, ko regulāri izmantosiet. Labi, ja veļas mašīnai ir automātiskā ūdens dozēšanas funkcija, kas nodrošina iespēju būtiski samazināt izdevumus, jo tie tiek aprēķināti atkarībā no veļas apjoma. Pievērsiet uzmanību arī tādai funkcijai kā ekonomiskā mazgāšana, kas ļauj ietaupīt patērēto elektroenerģiju.

Ir arī vēl vairākas vērtīgas programmas. Piemēram, "iemērkšana" - šī programma ļaus iemērkt veļu tieši veļas mašīnā, nevis kādā atsevišķā tvertnē. "Pirmreizējā mazgāšana" noņem grūtāk likvidējamos traipus, pirms mazgāšanas veļas mašīnas grozs dažas minūtes darbojas delikātās mazgāšanas režīmā. "Ikdienas mazgāšana" - šis režīms paredzēts, lai ātri izmazgātu ne pārāk netīru veļu, savukārt "ātrās mazgāšanas" režīmā veļa tiek mazgāta ne ilgāk kā 40 minūtes.

Viena no svarīgākajām funkcijām ir veļas žāvēšana. Tās esamība tieši ietekmē iekārtas cenu, tādēļ labāk uzreiz izlemt, vai tā ir vajadzīga. Šīs funkcijas pamatā ir princips, ka iekšējais sildelements ģenerē siltumu, bet ventilators to pārveido siltā gaisa plūsmā, kas virmo ap audumu un izžāvē to. Zināmā mērā mašīna ar iebūvēto žāvēšanas funkciju noteikti atvieglos dzīvi. Taču jāatceras, ka mašīna ar ietilpību 5 kg var izžāvēt vien 2,5 kg veļas. Vēl kāds trūkums - apģērbs, ko žāvē veļas mašīnā, ātrāk nodilst un nolietojas.

Accentas dizaineri iesaka, iegādājoties ierīci, painteresēties arī par mašīnas kvalitāti un komplektēšanas vietu.

Un vēl kāda svarīga detaļa - veļas mašīnas cena. Tā ir atkarīga gan no markas popularitātes, gan mašīnas raksturojuma, tās jaunuma un dizaina. Taču pirms lēmuma apdomājiet, varbūt labāk iegādāties slavenu, pārbaudītu modeli nekā "jauninājumu", kas sola brīnumus.

Materiāls izmantots no aca.lv

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu