Ķīna pastiprina Tibetas klosteru uzraudzību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc nesen tibetiešu apdzīvotajos Ķīnas reģionos notikušajiem nemieriem, kuros vismaz divi cilvēki zaudējuši dzīvību, Tibetas galvaspilsētas augsta kompartijas amatpersona mudinājusi varasiestādes izvietot klosteros policiju un pastiprināt drošības kontroli uz ceļiem.

Lasas Komunistiskās partijas priekšsēdētājs Ki Zhala arī licis apslāpēt «separātistu» aktivitātes, kurās viņš vaino trimdā mītošo tibetiešu garīgo līderi Dalailamu, un apliecinājis, ka pilsētā saglabāt mieru būs grūti.

Viņa spriedumi izskan neilgi pēc pagājušajā nedēļā Sičuaņas provinces tibetiešu apdzīvotajos reģionos notikušajiem nemieriem, kuros vismaz divi cilvēki zaudējuši dzīvību.

«No šodienas raugoties uz priekšu, stabilitātes saglabāšana Lasā būs grūts uzdevums,» sacīja Ki, vēršoties pie policijas.

Sola asi vērsties pret «Dalaja kliķes» separātismu

«Mums pret Dalaja kliķes visām separātiskajām, destruktīvajām un kriminālajām aktivitātēm ir jāvērš trieciens un jāīsteno pūliņi, lai īstenotu mūsu mērķi - nepieļaut nekādus incidentus, ne lielus, ne mazus,» sacīja amatpersona.

«Visu līmeņu Lasas amatpersonām un funkcionāriem, īpaši policijai, ir jāpalielina centieni racionāli izvietot policijas spēkus, bet uz valsts nozīmes ceļiem, svarīgākajos klosteros un galveno aizdomās turamo vidū ir jāpastiprina reģistrācija un inspicēšana,» uzsvēra Ki.

Tempļos izvietos policistus

«Lai vairāk nodrošinātu reģiona stabilitāti, policisti tiks izvietoti tempļos, kas atrodas nomaļos apvidos,» Lasas amatpersonu citē oficiālais laikraksts «The Global Times».

Pagājušajā nedēļā aktīvistu organizācijas un Tibetas trimdas valdība ziņoja, ka Ķīnā tibetiešu apdzīvotajos reģionos plašumā turpina plesties nemieri un policija tur nošāvusi vairākus protestu dalībniekus.

Plašākie nemieri kopš 2008.gada

Nemieri, kas pagājušajā nedēļā satricinājuši Sičuaņas provinces tibetiešu apdzīvotos reģionus, bijuši vieni no plašākajiem kopš 2008.gada protestiem pret Ķīnas varu.

Saistībā ar nemieriem Tibetas trimdas valdības vadītājs Lobsangs Sangajs vērsies pie starptautiskās sabiedrības, mudinot to «nepalikt pasīvai» un «iejaukties, lai apturētu asinsizliešanu».

ASV pagājušajā nedēļā apliecināja, ka izveidojušās situācijas dēļ tās ir «nopietni satrauktas», aicina Ķīnas drošības spēkus «izrādīt savaldību», kā arī mudina varasiestādes ļaut žurnālistiem un diplomātiem apmeklēt nemieru reģionus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu