Vai zini, kādi elektrības zagļi dzīvo tavās mājās? video (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izejot no mājas, izslēdzi gaismu un visas iespējamās ierīces, bet elektrības rēķins joprojām krietni lielāks, nekā tev gribētos? Vai tu zini, kādi elektrības zagļi dzīvo tavās mājās?

"Tautas balss" aptaujātie iedzīvotāji atzīst, ka pēdējā laikā cenšas vairāk taupīt - uz nakti izslēdzot datoru un atvienojot citas elektroierīces.

Izrādās, krietnu daļu no naudas maka satura nograuž kas cits – stand-by jeb gaidīšanas režīms. Georgs, dzīvo Zviedrijā: "Nevar iet tumsā pa dzīvokli, šie aparāti, kas vienmēr ieslēgti, vienmēr darbojas, kaut gan es viņus neizmantoju. Mēs, "ērtie" cilvēki, tos neizslēdzam."

Bet nu arī Latvijas „ērtajiem cilvēkiem” ir pienācis laiks padomāt. Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti izrēķinājuši, ka ierīču atstāšana gaidīšanas režīmā maksā krietnu naudiņu – līdz 20% procentiem no tava rēķina. Tātad – ja mēnesī par elektrību maksā 10 latus, tad divus latus vienkārši izmet vējā. Agris Kamenders, RTU doktorants: "Tas ir tas komforts, pie kā mēs esam pieraduši, bet šobrīd ir jāsaprot, sevišķi privātmāju īpašniekiem. Arī dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja iegādāties kontaktus, kad šīs iekārtas tiek saslēgtas un jūs, ejot no mājas, vienu podziņu nospiežat un jums tās visas izslēdzas. Visi šie patērētāji, kas nav nepieciešami. Paliek tikai tas, kas nepieciešams, piemēram, ledusskapis darbojas. Pārējais viss izslēdzas."

Kamēr Latvijā vai ikvienā mājā televizoriem un mūzikas centriem deg gaidīšanas režīma sarkanās lampiņas, Briseles gaiteņos to sauc par lielāko murgu. "Eiropas Savienība spiež arī ražotājus izvairīties no stand-by režīma , jo kopā Eiropā tas ir milzīgs elektroenerģijas patēriņš - 10 līdz 15 procenti tikai gaidīšanas režīmā," stāsta eksperts.

Un vēl viens šķietami neredzams elektrības zaglis – tīklā atstāti mobilo telefonu lādētāji. "Ja tie paliek ieslēgti tīklā, esat slinks un neizraujat, tad tie patērē elektroenerģiju. Lai arī tas var likties niecīgi, bet galarezultātā, ja parēķinām uz gadu, tad tie var būt kaut kādi lati, kas arī veido izmaksas," skaidro Kamenders.

Un vēl viens padoms – pērkot jaunu ierīci, izvēlies A klases aparātus un rūpīgi izlasi instrukciju. Tajā ir daudz padomu elektrības taupīšanai.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu