Polijā protestē pret pievienošanos interneta pirātisma likumam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas pilsētās trešdien vairāki tūkstoši cilvēku, galvenokārt jaunieši, protestēja pret valdības lēmumu parakstīt daudzpusējo līgumu pret pirātismu internetā.

Tirdzniecības līguma cīņai pret viltošanu («Anti-Counterfeiting Trade Agreement», ACTA) mērķis ir noteikt starptautiskus standartus intelektuālā īpašuma aizsardzībai. Vairākas interneta organizācijas pret šo līgumu iebilst, uzskatot, ka tas ierobežos brīvību internetā.

Līgumam valstis var pievienoties brīvprātīgi, un pašlaik tas ir izstrādes stadijā.

Polijas premjera Donalda Tuska valdība paudusi gatavību jau ceturtdien parakstīt ACTA.

Uzbrūk policijai un bojā automašīnas

Polijas vidienes pilsētā Kelcē trešdien vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās protestos, kas lielākoties bija organizēti, izmantojot sociālo tīklu «Facebook». Protesti kļuva vardarbīgi, kad daži demonstranti postīja automašīnas un uzbruka policijai, ziņoja telekanāls TVN24.

Pret ACTA vērsti protesti notika arī Vroclavā, Ščecinā, Olštinā un Bjalistokā.

Sociālā tīkla «Facebook» tiešsaistes protestu lapas pret ACTA ir piesaistījušas vairāk nekā 300 tūkstošus atbalstītāju. Pret ACTA vērstu tiešsaistes petīciju līdz trešdienas vakaram parakstīja apmēram 130 tūkstoši cilvēku Polijā.

Protesti atspoguļojas arī internetā

Protestējot pret ieceri pievienoties ACTA, gandrīz 100 Polijas interneta vietnes otrdien bija melnos toņos. Otrdien Varšavā pret šo līgumu protestēja tūkstošiem cilvēku.

Pagājušās nedēļas nogalē hakeru grupu «Anonymous» un «Polish Underground» kiberuzbrukumos cieta valsts vadības oficiālās mājaslapas, tostarp valsts prezidenta, premjera, parlamenta, kā arī Ārlietu un Kultūras ministrijas mājaslapas. Premjera mājaslapa atsāka darboties trešdienas rītā.

Protestētāji ir neapmierināti ar to, ka Tuska valdība pēc sarunām ar ierakstu kompānijām un komerciālajiem medijiem nolēmusi pievienoties ACTA, publiski nekonsultējoties ar interneta tiesību aizstāvju organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu