No dienesta atlaiž zemessargus saistībā ar sprādzienu Ādažos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks parakstījis pavēles par divu zemessargu atbrīvošanu no dienesta saistībā ar pērn oktobrī notikušo sprādzienu Ādažu poligonā, kurā gāja bojā viens zemessargs, bet vairāki zemessargi, tostarp jaunsargs, cieta.

Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Dace Ankipāne pastāstīja, ka saskaņā ar ministra un Zemessardzes (ZS) komandiera parakstītajām pavēlēm ZS štāba virsseržants Juris Kārkliņš izslēgts no ZS, bet ZS kapteinis Gvido Sviklis atvaļināts no aktīvā dienesta.

Pavēles par disciplinārsoda uzlikšanu zemessargi varēs apstrīdēt no sākuma Aizsardzības ministrijas Apelācijas komisijā un, ja arī tās lemums būs nelabvēlīgs, Administratīvajā rajona tiesā.

Pār pārējām ZS amatpersonām Nacionālajos bruņotajos spēkos ir izveidota pārbaudes komisija, lai izvērtētu viņu atbildību traģēdijā Ādažos.

Jau ziņots, ka, iepazīstoties ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem par sprādzienu Ādažu poligonā, Pabriks («Vienotība») uzdevis atbrīvot no dienesta pieminētos zemessargus.

Toreiz izmeklēšanā šis negadījums noticis cilvēciskā faktora dēļ, rupji pārkāpjot drošības instrukcijas un normatīvo regulējumu.

«Sviklis bija atbildīgs par šīm mācībām, un izmeklēšana uzrāda, ka viņš zinājis par jaunsarga klātesamību, un viņam to vajadzēja novērst. Savukārt Kārkliņš ir tieši atbildīgs par jaunsarga atvešanu, par viņa iesaistīšanu šajās mācībās, par atļaušanu jaunsargam piedalīties arī šaušanā. Un viņa pārkāpums ir arī neatļautā munīcijas vākšana, un beigu beigās viņa pārkāpums ir tiešā atbildība par savu biedru nāvi un savainošanu,» iepriekš paskaidroja ministrs.

Lai arī sprādzienā cietušajam Kārkliņam jau slimnīcā konstatēts alkohola reibums, dienesta izmeklēšanā nav gūti pierādījumi, ka viņš savus pārkāpumus būtu izdarījis tieši reibumā. «Tas, ka slimnīcā viņam šīs promiles bija, ir fakts,» piebilda ministrs.

Pabriks nešaubās, ka Kārkliņu sauks arī pie kriminālatbildības, taču, vai kriminālatbildība būs arī Sviklim, varēs pateikt tikai kriminālizmeklēšanā.

Paralēli notiekošajā kriminālprocesā tiks noskaidroti papildu fakti, proti, šajā gadījumā Pabriks uzdevis NBS komandierim izvērtēt ZS 17.pretgaisa aizsardzības bataljona komandiera Valērija Kovgera un šā bataljona ZS kapteiņa Ata Melbārža un ZS virsleitnanta Viktora Pridāna rīcības atbilstību, kā arī iespējamo citu amatpersonu rīcības atbilstību normatīvajam regulējumam.

Līdz nākamā gada 1.februārim Pabriks uzdevis NBS komandierim Raimondam Graubem iesniegt rīcības plānu disciplīnas stiprināšanai NBS, lai novērstu jebkādu līdzīgu gadījumu atkārtošanos nākotnē.

23.oktobra pēcpusdienā Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā astoņi zemessargi un viens jaunsargs. Viens no cietušajiem zemessargiem no gūtajiem ievainojumiem mira.

Sprādzienā cietušais zemessargs, kurš bija alkohola reibumā, ir tas pats, kas, visticamāk, savā somā ievietoja poligonā atrasto un vēlāk detonējušo spridzekli.

Aizsardzības ministrija veica dienesta izmeklēšanu, bet Militārā policija sākusi kriminālprocesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu