Sociālā budžeta lāpīšana uz māmiņu algu, pabalstu un pensiju rēķina? (335)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apcirpt bērnu kopšanas pabalstus, neindeksēt pensijas, uz pusi samazināt slimības lapu apmaksas laiku - tik radikālus soļus gatava spert Labklājības ministrija, lai aizlāpītu sociālā budžeta caurumus. Ministrija prognozē, ka naudas šogad var pietrūkt arī bezdarbnieku pabalstiem. Uz kā rēķina sociālais budžets tiks lāpīts?

Ekonomikas lejupslīde, pieaugošais bezdarba līmenis un nodokļu ieņēmumu krituma prognozes - tas viss liecina par arvien lielāku spriedzi sociālajā budžetā un rosina bažas vai naudas pietiks visiem izdevumiem.

Bezdarbnieku pabalstu izmaksai vien šogad var pietrūkt 47 miljonu latu, savukārt pensiju indeksācijai vajadzīgi 7 miljoni.

Labklājības ministrijai tagad jāmeklē risinājumus, kur ņemt naudu un no kādiem sociālajiem izdevumiem atteikties. Meklējot iekšējās rezerves, visticamāk, cietīs pensijas un sociālie pabalsti. Pretēji amatpersonu iepriekš solītajam, ka tieši šīs jomas netiks aiztiktas.

Labklājības ministre Iveta Purne šorīt raidījumā "900 sekundes" atzina, ka ministrija piedāvājusi trūkstošo finansējumu ņemt no sociālā budžeta uzkrājumiem, taču tam nepiekrīt premjers Ivars Godmanis. Paredzēts, ka pensijas šogad indeksēs tikai vienreiz – un arī tikai tiem, kuru pensijas nepārsniedz 135 latus. No gada līdz pusgadam plānots samazināt slimības pabalsta izmaksas, tiks arī samazināts 2.pensiju līmenim novirzāmā sociālā nodokļa apjoms.

Apcirpšana skars arī tā sauktās māmiņu algas, ko saņem viens no vecākiem, kas audzina bērnu līdz gada vecumam. Ministrija plāno samazināt šos pabalstus par pusi. Māmiņu kluba vadītāja paredz – jaunās ģimenes tiks iegrūstas nabadzības riska grupā.

"Ņemot vēl nost to, ko māmiņas izcīnījušas un kas viņām pienākas, jo strādā un maksā nodokļus, tad pieļauju, ka tā ir zīme jaunam emigrācijas vilnim," skarbi izsakās Sandija Salaka, Māmiņu kluba organizācijas vadītāja.

Diemžēl budžets ir tāds, kāds ir, norāda finanšu eksperti, tāpēc iedzīvotājiem un sociālajām grupām jābūt gataviem grūtībām. Labklājības ministrija jau sākusi gatavot priekšlikumus, kur ņemt naudu papildu izdevumiem un kā kompensēt ieņēmumu samazināšanos. Priekšlikumi tiks iesniegti Ministru kabinetam.

Komentāri (335)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu