Dombrovskis: Latvijai iedzīvotāju dabiskajā pieaugumā jāseko Igaunijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai iedzīvotāju dabiskajā pieaugumā vajadzētu sasniegt Igaunijas rezultātu, norāda premjers Valdis Dombrovskis, runājot par iespējām, kā uzlabot Latvijas demogrāfisko situāciju.

Premjers intervijā «Radio 101» atzina, ka negatīva tendence, ko apliecinājuši arī tautas skaitīšanas provizoriskie rezultāti, ir bērnu un iedzīvotāju skaita samazinājums, tajā pašā laikā palielinoties pensijas vecuma iedzīvotāju skaitam.

Lai palielinātu dzimstību, pēc Dombrovska teiktā, nekavējoties ir jāīsteno trīs uzdevumi – jānodrošina bērnudārzu pieejamība, jāizlīdzina sociālie pabalsti starp bērna piedzimšanas pirmo gadu un laiku, kamēr bērnu var sūtīt bērnudārzā, kā arī jāizstrādā reproduktīvās veselības programma.

«Ir jāsasniedz vismaz tādi rezultāti kā Igaunijā, kur šis iedzīvotāju dabiskais pieaugums vai samazinājums ir tuvs nullei. Tas būtu starpmērķis, kas ir jāsasniedz. Igaunija nebūt ne ar tik milzīgiem līdzekļiem to ir sasniegusi,» sacīja premjers.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka primārais iemesls, kādēļ Latvijā ir samazinājies iedzīvotāju skaits, ir ekonomiskie apstākļi. Premjers atzina, ka tautas skaitīšanas rezultāti ir nepatīkami, taču to varēja prognozēt.

«Rezultāti ir nopietns pamats pārdomām un rīcībai,» piebilda valdības vadītājs.

Premjers klāstīja, ka iedzīvotāju masveida izbraukšana ir saistīta ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai, jo tad pavērās iespēja brīvai darbaspēka kustībai un galvenais cēlonis aizbraukšanai bija lielā algu starpība starp vecajām ES valstīm un Latviju.

Ministru prezidents uzsvēra, ka ir jāpanāk darba meklējumos aizbraukušo tautiešu atgriešanās, taču galvenais risinājums ir valsts ekonomiskā attīstība.

Jau vēstīts, ka tautas skaitīšanā Latvijā saskaitīti 2,068 miljoni iedzīvotāju.

Savukārt bērnu skaits Latvijā desmit gadu laikā ir samazinājies par 32%, vienlaikus par 14 tūkstošiem jeb par 3,3% pieaudzis pensijas vecuma iedzīvotāju skaits. Pašlaik Latvijā ir 450 124 iedzīvotāju virs darbspējas vecuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu