Ābrams Kleckins paliek NRTP locekļa amatā (73)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Saeima noraidīja partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas sagatavoto lēmuma projektu par Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) locekļa Ābrama Kleckina atsaukšanu.

Par šo lēmuma projektu nobalsoja 28 deputāti, pret - 22, bet balsojumā atturējās 38 deputāti.

Debatējot par šo lēmuma projektu, deputāts Kārlis Šadurskis (PS) norādīja, ka NRTP priekšsēdētājs Kleckins divas reizes publiski pieķerts melos - skaidrojot filmas "Putina sistēma" neraidīšanas iemeslus un Edvīna Inkēna virzīšanu Latvijas Radio ģenerāldirektora amatam.

Šādā situācijā, pēc Šadurska domām, Kleckinam būtu "goda un cieņas jautājums" atkāpties no amata pašam.

Arī deputāte Ina Druviete (PS) aicināja Kleckinu atkāpties no amata, lai "saglabātu akadēmiskās inteliģences godu".

Savukārt deputāte Anta Rugāte (TP) pauda viedokli, ka "atsaucama būtu visa NRTP".

JL deputāts Uldis Grava debatēs izteicās, ka "mēs visi ar lielām cerībām sagaidījām un padomē ievēlējām pieredzējušu akadēmiķi, cienījamu pasniedzēju Ābramu Kleckinu". "Bet kas notika? Padomes ligzdā, kurā Saeimas deputāti pēc rūpīgas izvērtēšanas ievietoja deviņas olas, izšķīlās visas, bet tā, kura pārņēma vadību, izrādījās padomju laika rēgs. Ābrama Kleckina vadībā pēkšņi padomes mērķos mainījās viens kritisks vārds. Vārdu "veicināt" aizvietoja vārds "ierobežot". Ierobežot izteiksmes un informācijas brīvību, jo tika ievesta cenzūra," sacīja politiķis.

Deputāts Oskars Kastēns (LPP/LC) atzina, ka "situācija ir patiešām dīvaina". "Viens Ventspils oligarhs otru oligarhu nosauc par "šakāli", prezidentu sajūsmina fakts, ka kāds vārdos nenosaukts politiķis ir izteicis metaforu par "koalīcijas zirnekļiem", kas plosās stikla burkā, bet opozīcija to visu kārām acīm vēro no malas. Man šķiet, ka šodien situācija ir mazliet mainījusies un pozīcija vēro, kā vienas opozīcijas partijas vilki ir gatavi saplosīt otras opozīcijas partijas izvirzīto radio un televīzijas sargsuni," teica Kastēns.

Viņaprāt, nevajadzētu situāciju pavērst tā, ka Kleckins šobrīd viens pats vienpersoniski ir atbildīgs par visām tām sliktajām situācijām, kuras ir Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. "Nevajag Kleckina kungu padarīt par paraugprāvas galveno varoni. Protams, ja mēs rūpīgi meklētu, mēs Kleckina kunga kažokā atrastu kādu uti. Taču situācijā, kad Latvijas Radio kuģis bez kapteiņa slīkst parādu purvā, kad Latvijas TV taupības nolūkos slēdz vienu raidījumu pēc otra, atstāt padomi bez vadītāja būtu rīkoties pēc principa, jo sliktāk, jo labāk," uzskata Kastēns.

LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš iestājās par to, lai Kleckins turpinātu vadīt NRTP, kurai ir jānoskaidro, kurš ir vainojams pie LR milzīgā parāda rašanās.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu