Kā taupīt siltumu? (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Siltuma taupība nav tikai individuāla problēma – tas ir globālas ģeopolitikas jautājums. Attīstītajās valstīs pat neatļauj dzīvot tādās mājās, kur nav vajadzīgais taupības režīma līmenis, ēku būvniecībā nav izmantoti siltumizolācijas materiāli, nav lietoti alternatīvas enerģijas avoti u.c.

Latvijai līdz tam vēl tālu, tomēr kaut vai paša labsajūtas uzlabošanai un apkures rēķinu ierobežošanai būtu vēlams iegaumēt elementārākos nosacījumus, lai taupītu arvien dārgāko siltumu un dabas resursus.

Vairāk nekā 30% izkūp gaisā

"Nosiltinātas mājas sienas, logi un durvis – tas ir pirmais pasākums, lai izvairītos no arvien lielākiem rēķiniem par patērēto siltumenerģiju," atgādina SIA Kuldīgas siltumtīkli (KS) valdes priekšsēdis Valdis Danenbergs. "Dažkārt cilvēki pat neaizdomājas, cik ļoti daudz siltuma vienkārši izkūp gaisā: pa logu šķirbām, neaizvērtām ieejas durvīm, bēniņiem. Liekas sīkums, bet aprēķini rāda, ka 30% no dzīvokļa siltuma pazūd pa vaļā atstātām virtuves ventilācijas šahtām. Bez gaisa telpu nevar turēt, taču ieteicams kaut vai daļēji samazināt noplūdi, aizliekot priekšā papīra lapu. Tas nekādus sarežģījumus neradīs. Padomju gados mājas tehniski bija celtas pareizi, taču tad netika ievēroti tie nosacījumi, kas svarīgi šodien. Turklāt apkures sistēmu tehnoloģijas un ierīces strauji mainās. Vecās ir gan fiziski, gan morāli novecojušas un jāmaina. Saņemtā siltuma daudzumu patērētājs var ietekmēt par 30 – 40%."

Jākonsultējas ar speciālistu

Kurš gan nezina teicienu, ka rati jātaisa ziemā, ragavas vasarā. Tomēr bieži vien tikai aukstajā laikā, kad laukā temperatūra mīnusos, bet radiatori tik tikko silti, cilvēks attopas – vajadzētu kaut ko mainīt. KS speciālists Aleksandrs Zabarins stāsta, ka to var izdarīt dienas laikā, tomēr tādā gadījumā apkure ir jāatslēdz visai mājai. Tā kā radiatoru nomaiņa prasa ieguldījumus, jau tagad var padomāt, ko izvēlēties.

Vispirms dzīvokļa saimniekam jāraksta iesniegums KS, lai speciālisti novērtētu, cik jaudīgs radiators vajadzīgs katrā istabā, un izstrādātu tehniskos nosacījumus. Tā nav formāla prasība – speciālistu padoms ļaus ietaupīt naudu, lai sildierīci nenopirktu ne par lielu, ne par mazu. KS nenorāda ne ražotājfirmu, ne veikalu, jo tā ir patērētāja izvēle. Tomēr speciālists atgādina, ka ne vienmēr lētākais ir labākais. "Man pašam dzīvoklī bija vecie, plakanie radiatori, kuriem gaisa konvekcija notika no apakšas uz augšu," stāsta A.Zabarins. "Kāds speciālists ieteica nomainīt pret jaunāku izgudrojumu, kuros cirkulācija siltumu no apakšas dod uz istabas vidu. Tie ir gandrīz divas reizes dārgāki, bet siltuma atdeve – vairākkārt lielāka. Godīgi sakot, jebkurš radiators domāts siltumam, katram no tiem ir savi plusi un mīnusi, bet patērētājiem ir atšķirīgas prasības, un tās atkarīgas no maciņa. Tāpēc jākonsultējas ar speciālistu. Itāļu ražojumi ir dārgi, bet atmaksājas."

Siltuma ekonomijā speciālists norāda arī uz radiatoru tīrību – tie nedrīkst būt pieputējuši, jo līdz ar to netiek nodrošināta gaisa cirkulācija. Tāpat tos nedrīkst izmantot drēbju žāvēšanai. Gadās, ka vecos čuguna radiatorus, kas ļoti labi kalpo, iemītnieki neapdomīgi padarījuši neefektīvus, neskaitāmas reizes pārkrāsojot. Krāsa aiztur siltumu – kurināmais tiek tērēts, bet labuma maz. Efektivitāti no radiatoriem var panākt arī ar papildu metodēm, piemēram, aiz tiem sienu noklājot ar foliju vai atstarojošu materiālu.

"Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā Liepājas ielā, gala sekcijā," piebilst A.Zabarins. "Citi iedzīvotāji nepiekrita mājas ārējai siltināšanai, paņēmu kredītu un nosiltināju savu dzīvokli individuāli. Apkures rēķins, protams, nesamazinājās, bet par to pašu naudu tagad saņemu lielāku siltumu, bet citi salst. Tāpēc ļoti svarīgi visiem mājas iedzīvotājiem kopīgi atrast optimālu variantu.

Ieteikumi

- Nosiltiniet mājas sienas, logus un durvis.

- Skatieties, vai siltums nepazūd pa logu šķirbām, neaizvērtām ieejas durvīm, bēniņiem.

- 30% no dzīvokļa siltuma pazūd pa vaļā atstātām virtuves ventilācijas šahtām.

- Novērtējiet, cik jaudīgs radiators vajadzīgs katrā istabā.

- Nenopērciet sildierīci ne par lielu, ne par mazu.

- Vecajiem, plakanajiem radiatoriem gaisa konvekcija notiek no apakšas uz augšu, jaunākos cirkulācija siltumu no apakšas dod uz istabas vidu. Tie ir dārgāki, bet siltuma atdeve – lielāka.

- Radiatori nedrīkst būt pieputējuši, jo netiek nodrošināta gaisa cirkulācija.

- Nedrīkst radiatorus izmantot drēbju žāvēšanai.

- Vecie čuguna radiatori, neskaitāmas reizes pārkrāsoti, kļūst neefektīvi, jo krāsa aiztur siltumu.

- Papildu metode – aiz radiatoriem sienu noklājiet ar foliju vai atstarojošu materiālu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu