Ķīnā aizdedzinās un iet bojā tibetiešu mūks

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas ziemeļrietumos Cinhajas provincē ir miris tibetiešu mūks, kurš svētdienas rītā aizdedzinājās, pirmdien vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Šis ir 15.tibetiešu aizdedzināšanās gadījums Ķīnā nepilna gada laikā, bet pirmais Cinhajas provincē. 40 gadus vecais Njage Sonamdrugju, kurš svētdien sarīkoja šo protestu Gologas tibetiešu autonomās prefektūras Gjumajas pilsētā, bija augsta ranga lama (budistu priesteris).

Lielākā daļa tibetiešu aizdedzināšanās gadījumu ir notikuši Sičuaņas provincē. Cilvēktiesību organizācijas ir paziņojušas, ka tibetieši šādi protestē pret budistu apspiešanu Ķīnā.

Sičuaņā piektdien aizdedzinājās divi bijušie mūki, no kuriem viens ir miris, bet otrs ārstējas slimnīcā.

Ķīna noraida jebkādu atbildību

Ķīna paziņojusi, ka atbildība par aizdedzināšanos vilni jāuzņemas Dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus.

76 gadus vecais Nobela Miera prēmijas laureāts Dalailama oktobrī Indijā vadīja aizlūgumu par tiem, kas aizdedzinājušies. Aizlūgumā piedalījās gan mūki un mūķenes, gan arī citi tibetieši.

Tibeta okupēta kopš 51.gada

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu Dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu