Izmeklēšanas rezultāti prāmja "Estonia" lietā ir šokējoši (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas prokuratūra valdībai iesniegusi galaziņojumu par ieroču transportēšanas lietas izmeklēšanu, kurā figurē apgalvojumi, ka ar 1994.gadā nogrimušo prāmi "Estonia" pārvadāti ieroči.

Pēc kādas ar izmeklēšanu saistītas amatpersonas teiktā, rezultāti esot šokējoši, raksta "SL Õhtuleht".

Pagājušā gada 7.martā valdība izveidoja ekspertu komisiju, kurai bija jāizmeklē militārā aprīkojuma transportēšana ar prāmi "Estonia" 1994.gada 28.septembrī, kad prāmis nogrima Baltijas jūrā.

Komisijai bija jāatbild uz vairākiem jautājumiem par militāra rakstura kravas pārvadāšanu - kurš, ko un cik daudz zinājis par militāro ekipējumu -, kā arī jāsalīdzina iegūtā informācija ar to, kas minēta līdzīgā Zviedrijas puses sagatavotā ziņojumā. Tajā apgalvots, ka prāmja "Estonia" pēdējā reisā militāra rakstura krava nav tikusi pārvadāta. Komisijai arī uzdots noskaidrot, vai nav kādi ar lietu saistīti apstākļi, kas līdz šim nav izmeklēti pietiekami rūpīgi.

Sākotnēji ziņojuma iesniegšanas termiņš komisijai tika noteikts pagājušā gada 1.septembrī, vēlāk tas pārcelts uz 10.decembri, pēc tam - uz šā gada 10.martu.

Pagājušo piektdien lietas izmeklēšanas galvenais prokurors Marguss Kurms paziņojumu iesniedza Igaunijas valdībai.

Kāda amatpersona, kura nevēlējās nosaukt savu vārdu, sacīja, ka izmeklēšana iepriekš nopietnu iemeslu dēļ tikusi atlikta, taču atturējās šos iemeslus nosaukt. Amatpersona arī neatklāja, kas teikts galaziņojumā, vien apgalvoja, ka "situācija ir sarežģīta, bet izmeklēšanas rezultāti ir šokējoši".

Marguss Kurms laikrakstam "SL Õhtuleht" sacīja, ka vismaz pagaidām ziņojuma saturs netiks publiskots. Ceturtdien valdība pārrunās ziņojuma saturu, un pēc tam tiks izlemts, vai un kā šo ziņojumu publiskot.

Otrdien Igaunijas premjerministram Andrusam Ansipam paredzēta tikšanās ar Zviedrijas vēstnieku Igaunijā Dāgu Harteliusu. Iespējams, ka tiks pārrunāta arī militāra rakstura kravas transportēšana ar prāmi "Estonia".

Informācija, ka Zviedrijas aizsardzības struktūras dažreiz mēdza izmantot Igaunijas pasažieru prāmi militārā aprīkojuma transportēšanai no Tallinas uz Stokholmu, atklātībā parādījās 2004.gada decembrī. To intervijā Zviedrijas telekanālam SVT 1 sniedza kāds bijušais Zviedrijas muitas darbinieks.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima netālu no Baltijas jūras Somijas dienvidu piekrastes vētras laikā 1994.gada 27.septembrī, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki. Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu