Latvija plāno piedalīties ES civilajā misijā Afganistānā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai palīdzētu Afganistānas iekšlietu struktūrām nodrošināt kārtību, Eiropas Savienība plāno 2007. gada vidū tur nosūtīt civilo ekspertu misiju. Paredzams, ka arī Latvija piedalīsies šajā misijā.

Patlaban Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis strādā ar misijas īstenošanas praktiskajiem jautājumiem. Arī LR Iekšlietu ministrija izvērtē iespējamo Latvijas līdzdalību un praktiskās iespējas piedalīties misijā, Saeimas Eiropas lietu komisijas (ELK) deputātus šodien informēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Normunds Popens.

ES ir apņēmusies palielināt savu atbalstu un iesaisti Afganistānā, kuras policijas spēki nav pietiekami organizēti un ir slikti bruņoti. Dalībvalstis civilos ekspertus, kuru vidū būs arī policisti un citi iekšlietu jomas pārstāvji, uz Afganistānu plāno nosūtīt Eiropas Drošības un aizsardzības politikas (EDAP) ietvaros, informēja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Latvijas valdība savu atbalstu iespējamās EDAP civilās misijas izveidošanai Afganistānā pauda jau pagājušā gada decembrī. Par Latvijas iesaisti un apjomu tolaik spriests netika.

Kā norādīja Normunds Popens, lai Latvija varētu nosūtīt civilos ekspertus dalībai EDAP misijā, būs nepieciešami papildu līdzekļi no valsts budžeta. Viena cilvēka uzturēšana misijā gada laikā prasa aptuveni 52 000 latu.

Latvijas iekšlietu struktūru ekspertu līdzdalība misijā dotu nenovērtējamu ieguldījumu viņu profesionalitātes paaugstināšanā, uzsvēra Normunds Popens.

2007. gada laikā plānots palielināt arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru skaitu Afganistānā. 2008. gadā tur izvietoto NBS karavīru skaits varētu sasniegt 150 – 200.

Paredzams, ka EDAP civilā misija varētu tikt sākta šā gada jūnijā. Pēc ES izpētes grupas, kura uzturējās Afganistānā 2006. gadā, aprēķiniem misijas sākšanai būtu nepieciešami 160 policisti. Misijas darbības nodrošināšanai līdz šā gada beigām vajadzīgi aptuveni 40 miljoni eiro, informēja Normunds Popens.

No ES dalībvalstīm vislielākos ieguldījumus Afganistānas policijas stiprināšanā devusi Vācija. Liela daļa ES dalībvalstu paudušas gatavību nosūtīt civilos ekspertus uz Afganistānu. Savukārt Francija ir skeptiska un misijā piedalīties neplāno, taču arī neiebilst pret pašas misijas izveidi, norādīja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu