Ventā gāžas ar naftas produktiem piesārņoti ūdeņi (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz 14 000 kuldīdznieku piesārņoti notekūdeņi neattīrīti gāžas Ventā, jo kanalizācijas sistēmā ieplūdinātās degvielas dēļ attīrīšanas ietaises nav darbināmas.

Ekoloģiski bīstamās situācijas vaininiece ir firma No A līdz Z. Naktī tās katlumājā plīsusi caurule, un automātiskais sūknis kurināmo – slānekļa eļļu – līdz pat rītam sūknējis kanalizācijā. Vainīgie centās noklusēt notikušo, tāpēc piesārņojums izplatījies visā kanalizācijas atzarā, nokļūstot līdz pat attīrīšanas iekārtām, kur beidzot apturēts. Firmas tālruņa numuri vakar klusēja, un arī tās vadītājs bija nez kur pazudis.

Kā paskaidroja pašvaldības uzņēmuma Kuldīgas ūdens priekšnieks Andris Kļaviņš, ja informācija par avāriju būtu laikus saņemta, krāšņu kurināmo saturošie ūdeņi būtu apturēti jau pirms pilsētas, un tad sekas varētu novērst ievērojami ātrāk. Visticamākais, vainīgie naivi cerēja, ka bīstamās vielas izkļūs cauri pilsētas kanalizācijas sistēmai, neviena nepamanītas. Pirms mēneša šajā pašā rajonā gadījās līdzīga ķibele, tikai toreiz noplūde bija ievērojami mazāka, informē Kuldīgas mērs Edgars Zalāns. Taču vakar kanalizācijā ieplūda vismaz pustonna slānekļa eļļas (apkures katla degvielas rezervuāra tilpums ir divas tonnas). No Priedaines kalna, kur mitinās firma, piesārņojums nonāca lejā līdz Kuldīgai. Virzījās zem Ēdoles ielas, tad – zem Parka ielas, Graudu ielas un visbeidzot nokļuva līdz attīrīšanas ietaisēm. Tikai pēdējā brīdī Kuldīgas ūdens darbinieki paguva aizvērt caurules un paglābt no iznīcināšanas attīrīšanas iekārtu galveno sastāvdaļu – baktērijas. Iekļuvusi sistēmā, slānekļa eļļa sāka garot un daudzās mājās no notekcaurulēm izplatījies ass nepatīkams smārds. Aptuveni 300 metru platā joslā skarts ir viss Piltenes ielas rajons. Četrās mācību iestādēs nācās pārtraukt mācības un evakuēt audzēkņus. Paredzot, ka avārijas novēršanai būs vajadzīgs ilgāks laiks, arī šodien nedarbosies bērnudārzi Taurenītis un Bitīte, Viļa Plūdoņa ģimnāzija un Kuldīgas alternatīvā sākumskola.

Pilsētas mērs cer, ka līdz pirmdienai piesārņojumu izdosies savākt un arī nepatīkamā smaka izvēdināsies. Tomēr Kuldīgas ūdens priekšnieks ir noskaņots skeptiskāk. Piesārņojums ir visās kanalizācijas atzara akās, visās caurulēs, saķepis pie sienām un nogulsnējies. Kanalizācijas attīrīšana uzticēta uzņēmumam Venteko, kas specializējies šāda veida avāriju seku likvidācijā. Ar absorbējošu materiālu un karsta ūdens palīdzību slānekļa eļļa tiks filtrēta laukā no sistēmas, bet, kamēr tas nebūs izdarīts, visas pilsētas saražotie notekūdeņi neattīrīti nonāks upē. E. Zalāns paskaidro, ka pilsētai bija jāpieņem lēmums: turpinot darbināt attīrīšanas iekārtas, tās izkāstu kurināmo no ūdens, taču baktērijas ietu bojā, un attīrīšanas iekārtas būtu sabojātas uz ļoti ilgu laiku. Priekšroka tika dota otrai iespējai – kanalizācijas tīrīšanai, upes piesārņošanai ar notekūdeņiem cerībā, ka avārijas sekas izdosies novērst dažās dienās. Kuldīgas ūdens speciālisti apgalvo, ka degviela Ventā neieplūst.

Sabiedrības veselības aģentūras epidemiologs Valērijs Ržaksinskis domes vadības izdarīto izvēli atzīst par pareizu. Pašlaik nav peldsezona, un arī dzeršanai ūdeni no upes cilvēki vairs neņem. Tāpēc ir pamats cerēt, ka nekādas slimības neizplatīsies. Daudz būtiskāk esot operatīvi likvidēt kanalizācijā iekļuvušo piesārņojumu, jo tas ir toksisks, tātad var izraisīt veselības problēmas, galvenokārt elpceļu kairinājumu. Mediķi aicina kuldīdzniekus, kas sajutuši veselības traucējumus, nekavējoties meklēt palīdzību. Līdz vakaram slimnīcas uzņemšanas nodaļā ar vides piesārņojuma izraisītiem simptomiem vēl neviens cilvēks nebija vērsies

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu