Mazā melnā vakarkleita (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan gada beigu vērienīgo ballīšu laiks jau pagājis un vakarkleitas, iespējams, atkal noliktas skapī, ir vismaz viena vakarkleita, par ko vērts runāt arī tagad. Tā ir mītiem un leģendām apvītā un nereti par modes augstāko sasniegumu dēvētā mazā melnā vakarkleita.

Kopš Koko Šanele 1926. gadā pirmo reizi pasaulei rādīja savu mazo melno vakarkleitu, tā ir kļuvusi par neatņemamu modes sastāvdaļu. Būs grūti atrast modes māksliniekus, kuru kolekcijās nebūtu kādas variācijas par tēmu "mazā melnā vakarkleita", vēl grūtāk būs atrast sievieti, kuras garderobē nebūtu kaut vienas mazās melnās kleitiņas.

Var nepiekrist diezgan skaļajai frāzei par to, ka vienai mazajai melnajai vakarkleitai jābūt katras sievietes garderobē, tomēr jāatzīst, ka modes untumainajā pasaulē tas tomēr ir īpašs gadījums, ka viena kleita, lai arī dažādās variācijās, pārdzīvojusi gadsimtu.

Kad Koko Šanele radīja savu mazo melno kleitiņu, modes žurnāls "Vogue" paredzēja, ka tā "kļūs par tādu kā uniformu visām sievietēm".

Tagad, atskatoties uz aizgājušajiem gadu desmitiem, jāsaka, ka "Vogue" nav bijis tālu no patiesības.

Gadu laikā, pakļaujoties modes diktētajiem noteikumiem, mazā melnā vakarkleita ir izbaudījusi piegriezumu, garumu un detaļu variācijas, tomēr tās ideja ir palikusi nemainīga. Tā vēl joprojām, par spīti visam, ir elegances augstākais rādītājs un nepazīst ne sociālās, ne stila, ne izmēra robežas.

Šīs šķietami vienkāršās kleitas pievilcības noslēpums slēpjas tās atturībā un variāciju iespējās.

Viena un tā pati kleita ar aksesuāru palīdzību var pārvērsties līdz nepazīšanai. Ar žaketi tā ir ideāla biroja darbam, bet atliek tikai uzmest pērļu virteni, un tā pārvēršas par vakarkleitu. Kopā ar sievišķīgu kurpju pāri tā kļūst jutekliska, savukārt ar putnu spalvām vai spilgtām rotām ekstravagance garantēta. Šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl. Viss ir atkarīgs no valkātājas fantāzijas, bet gandrīz nekas, ko pievienosiet mazajai melnajai, nebūs nepareizi, ja vien atbildīs situācijai. Iespējams, tas izskaidro to, kāpēc tik daudzu sieviešu garderobē ir vismaz viena šāda kleita.

Melnais pāri laikmetiem

Lai izprastu modes vidi, kas deva priekšnoteikumus arī mazās melnās vakarkleitas radīšanai, jāatskatās uz divdesmitā gadsimta divdesmitajiem gadiem. Kad sievietes atteicās no garajām kleitām kārtu kārtās, sāka griezt matus un izbaudīja strauji uzplaukstošo ballīšu dzīvi, sabiedrība pamazām arvien pielaidīgāk izturējās arī pret plecu, muguras un kāju atsegšanu.

Lielā mērā par divdesmito gadu modes epitetu tiek uzskatīts Koko Šaneles vārds. Viņa izmantoja neitrālas krāsas un viegli valkājamus un kopjamus materiālus, kas bija vienkārši arī savā formā un piegriezumā. Šanele modē ienesa ērtumu un eleganci, un šo kombināciju uzskatīja par revolucionāru. Šajā laikā pirmo reizi pasaulei tika demonstrēta arī mazā melnā vakarkleitiņa, kas tika radīta tā, lai uz tās nevarētu redzēt traipus un lai tā būtu piemērota ikvienai sievietei.

Līdz tam melnais tika asociēts ar krāsu, kas rezervēta bērēm vai sēru laikam. Tomēr tagad mazajai melnajai vakarkleitai par savu popularitāti milzīgs paldies jāsaka arī krāsai, jo melnajam, atšķirībā no citām krāsām, nav konkrētas piesaistes laikmetam. Tas piestāv gandrīz ikvienam un jebkurai situācijai.

Koko Šaneles dizains bija ārkārtīgi vienkāršs, bet reizē sievišķīgs. Viņas pirmās melnās kleitiņas bija gan ar, gan bez piedurknēm, un garumā tās sniedzās nedaudz zem ceļa.

Šanele uzskatīja, ka "elegancei jābūt ērtai, citādi tā nav elegance".

Mazās melnās vakarkleitas popularitāti nenoliedzami vairoja arī kinodīvu parādīšanās uz ekrāniem tieši melnā kleitā. Piemēram, Odrija Hepberna filmā "Brokastis pie Tifānijas" un Anita Ekberga slavenajā Fellīni kinolentē "Saldā dzīve" jeb "La Dolce Vita".

Šaneles elegance ikvienai

Ir nedaudz dīvaini, ka latviešu valodā tā tiek dēvēta par mazo melno vakarkleitu, jo vakarkleita ir tikai viena no šīs kleitas izpausmēm. Melnās kleitiņas būtība taču slēpjas pavisam citur. Tā ir piemērota gan ziemai, gan vasarai, gan darbam, gan ballītēm, un to slavina par to, kā tā izceļ seju, ādas krāsu, kā arī reizē intriģē un pavedina. Tīri praktiskā nozīmē tā noslēpj traipus, turklāt melnā krāsa, kā zināms, padara slaidāku.

Nav brīnums, ka kopš sava uzvaras gājiena sākuma divdesmitajā gadsimtā mazā melnā vakarkleita ne reizi nav izgājusi no modes, tādējādi it kā atbalsojot Koko Šaneles novērojumu, ka mode izplēn, bet stils paliek.

Lai gan Koko Šaneles darinājumi nu jau pieejami vairs tikai retajam, tas nenozīmē, ka ar tādu pašu šiku nevar nēsāt jebkuru citu mazu melnu vakarkleitu. Galu galā nav jau svarīgi, vai kleita maksā 300 vai 30 latu. Būtiskākais ir ideja, kas nāk tai līdzi.

Un lai gan pilnīgi pietiek arī ar vienu mazu melnu kleitiņu garderobē, neviens neliedz izvēlēties vairākas.

***

VIEDOKĻI

Šeila, modes māksliniece:

- Manuprāt, mazā melnā vakarkleita noteikti nav zaudējusi savu aktualitāti. Tā ir absolūti nepieciešama ikvienai sievietei tā vienkāršā iemesla dēļ, ka derēs jebkurā pasākumā.

Melnā krāsa jau pati par sevi ir eleganta un pasvītro siluetu. Manuprāt, mazajai melnajai kleitiņai jāapvieno atturība un mērenība. Turklāt, ja jau tā ir mazā melnā vakarkleita, tad tai noteikti arī jābūt mazai un melnai.

Mazā melnā kleitiņa liecina par labu gaumi un ir atkarīga no izjūtām.

Būtisks faktors ir kvalitāte – kleitai jābūt darinātai no laba auduma.

Anna Led, modes māksliniece:

- Mazā melnā vakarkleita ir aktuāla joprojām. Šosezon jau vispār kleita ir modē, un melna kleita neapšaubāmi ir klasiska vērtība. Nākamajā sezonā tai obligāti vajadzētu būt no zīda vai tafta, arī trikotāža izskatās ļoti labi. Viduklis var tikt pacelts par trīs līdz četriem centimetriem augstāk vai zemāk nekā parasti. Kleitai jābūt vidēji garai, tā sauktajā franču garumā.

Melnu kleitu var vilkt jebkur, un tai piestāv jebkādi aksesuāri – zelts, sudrabs, mākslīgās puķes, kurpes vai gari zābaki.

Mazā melnā vakarkleita ir universāls fons sievietes personībai, figūrai un aksesuāriem.

Tādai būtu jābūt katras sievietes garderobē.

Asnāte Smeltere, modes māksliniece:

- Kopš Koko Šaneles laikiem mazās melnās vakarkleitiņas vēl joprojām nav pagaisušas no modes vēstures.

Protams, daudz kas ir mainījies, pati dzīve mainās nepārtraukti. Tomēr, kad pie mums ienāk septiņpadsmitgadīga meitene un saka, ka viņa gribētu mazu melnu kleitiņu uz žetonu vakaru, es saprotu, ka ir lietas, kas tomēr nemainās. Un tādu meiteņu nav maz.

Mainās garumi, platumi, materiāli, griezumi, bet paliek ideja par to, ka mazā melnā vakarkleita ir viens no izteiksmīgākajiem personības rādītājiem.

Tā nav universāla lieta, bet ļoti izsmalcināts izteiksmes līdzeklis.

Turklāt ir ļoti reti izņēmumi, kad melnais nepiestāv sejai vai matiem, bet arī tad to var labot. Kleita ar lielāku izgriezumu atkal piestāvēs.

Dāvids, modes mākslinieks:

- Mazā melnā vakarkleita - tas ir vecmodīgi, un nepiekrītu, ka katrai sievietei tādai būtu jābūt. Universāla lieta ir tāda, kas piestāv visiem, bet kāda izskatīsies 50 līdz 60 gadu veca sieviete mazā melnā vakarkleitā? Vai tad sievietes pēc 40 un mazliet apaļīgākas vairs nav sievietes?

Es teiktu, ka universāla lieta ir džinsi, ar kuriem var iet visur.

Šanele - tie vienkārši bija citi laiki. Vairs jau to smalko iešanu tik daudz nav. Tagad galvenais ir ērtums, un maza melna kleitiņa jau nu noteikti nav ērti.

Turklāt pavisam īsas kleitas jau izskatās nepiedienīgi, lēti un vecmodīgi.

Jā, arī man pašam kaut kad kolekcijās ir bijušas mazās melnās kleitiņas, tomēr uz mēles tajās staigā modeles ar ideālu augumu.

Jaunības kults ir darījis savu, un tādā kleitā vairs nestaigās vecāka sieviete ar ne tik ideālu figūru, līdz ar to kāds tur vairs universālisms.

Kleita ir modē, bet nav praktiska, jo lielākajai daļai asociējas ar vakarkleitām. Es jau pats propagandēju, ka kleitas jāvalkā ikdienā, bet cik tad valkā? Kleita vienkārši nav kombinējama tā, kā to var darīt ar biksēm, topiem, svārkiem.

Nevar būt vienas zāles visam. Mazā melnā vakarkleita bija veiksmīgs Šaneles triks, kas ir miris līdz ar jaunības kultu.

Meklējot savu mazo melno kleitiņu Autors: Publicēšanas datums: Otrdiena, 2006. gada 17. janvāris. Rubrika: Rīgas stils (15. lpp.)

Vienmēr modē būs kleita, kuras garums ir ap ceļgalu (tieši virs, līdz ar ceļgalu vai nedaudz zem tā), kā arī kleita bez piedurknēm.

Lai no mazās melnās vakarkleitas dabūtu visas iespējamās variācijas, labāk ir iegādāties klasiska piegriezuma kleitu.

Būtiski ir arī izvēlēties kleitu, kas atbilst jūsu auguma tipam un īpatnībām.

Aizmirstiet frāzi, ka skaistums prasa upurus. Vienmēr jāizvēlas kleita, kas ir ērta. Pārliecinieties, ka tajā varat iet, staigāt vai dejot bez problēmām. Ja nepārtraukti vajadzēs raustīt kleitu vai nezināsiet, kā apsēsties, nekā no elegances vai skaistuma tur vairs nebūs.

Vienmēr patīkamāka būs kleita no auduma, kas elpo, nevis sintētikas.

Ja mazā melnā kleita paredzēta arī līdzi ņemšanai ceļojumos, tad svarīgi ir izvēlēties to no materiāla, kas tik ļoti neburzās un ātri žūst, ja rodas nepieciešamība to ceļojuma laikā izmazgāt.

Kleitu droši var kombinēt ar dažādiem aksesuāriem. Viena no mazās melnās vakarkleitas priekšrocībām ir tā, ka būs grūti iedomāties rotas, kas tai nepiestāvētu. Būtiski ir tikai izvērtēt situāciju, kurai kleita paredzēta.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu