Šovasar no odiem jāuzmanās cilvēkiem, bet jāsargā - mājdzīvnieki (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Šogad vienlaikus ar vasaras prieku baudīšanu ir sākusies arī cilvēku un mājdzīvnieku cīņa ar mazajiem asinssūcējiem - odiem. Speciālisti atzīst, ka šovasar lidojošie kukaiņi ir krietni vairāk nekā citus gadus.

Kukaiņu pētnieki atklājuši, ka šovasar odu aktivitāte izskaidrojama ar klimatiskajiem apstākļiem, jo tie bija pateicīgi odu pārziemošanai. Gaidāms, ka līdz Jāņiem odu mazāk nekļūs. Pateicoties mitrajam laikam un peļķēm, kas vēl palikušas no pavasara paliem, šobrīd ir lieliski odu vairošanās apstākļi.

Iespējams līdzekļus pagatavot pašiem

Pēdējo gadu laikā arvien lielāku popularitāti iegūst paštaisīti līdzekļi, kas palīdz atvairīt kukaiņus. To pagatavošanas pamācības strauji ieguvušas popularitāti arī internetā. "Ziemeļlatvija" piedāvā pašiem mājās pagatavot pavisam vienkāršu līdzekli odu aizbaidīšanai. Lai to pagatavotu, nepieciešamas tikai divas izejvielas - citronellas ēteriskā eļļa un persiku kauliņu eļļa (vai jebkura cita eļļa pēc paša izvēles).

Abas šīs sastāvdaļas jāsajauc rullīša dezoranta pudelē, tā iegūstot efektīvu maisījumu, kas pieaugušajiem un bērniem un palīdzēs atbaidīt odus, kā arī mazinās niezi gadījumā, ja kāds insekts būs paspējis jau iekost. To var lietot arī nājdzīvniekiem. Citronellas ēterisko eļļu iegūst no Ķīnā augoša auga lapām un sēklām.

Tai piemīt svaiga citrusu smarža, kas piešķir eļļai uzmundrinošas, atsvaidzinošas un antiseptiskas īpašības. Citronella ir lielisks līdzeklis, lai cīnītos ar insektiem - odiem, mušām un blusām, jo kukaiņus atbaida tās aromāts. Eļļu var iegādāties aptiekās.

Gadījumā, ja to neizdodas iegādāties, tad var izlīdzēties arī ar citronmētras, bazilika, eikalipta, ģerāniju, lavandas, cipreses, pačūlijas un rozmarīna eļļu. Tās jāsajauc bāzes eļļā un tikai tad to var smērēt uz ādas. Īpaši uzmanīgi jābūt ar maziem bērniem, lai viņiem nesakairinātu jūtīgu ādu.

Arī aptiekās ir nopērkams plašs klāsts līdzekļu pret kukaiņu uzmācību, vienīgi to smarža reizēm ir nepatīkama, kā arī pēc to lietošanas āda kļūst lipīga.

Līdzekļi nopērkami arī veterinārajās aptiekās

Odu bari problēmas sagādā arī mājdzīvniekiem, īpaši tiem, kuri pa dienu uzturas laukā - suņiem, govīm un zirgiem. Pārtikas un veterinārā dienesta praktizējošā veterinārārste Vija Lāce brīdina, ka no kukaiņu kodumiem, īpaši lapseņu, ja tie vairāki iekoduši dzīvnieka galvā, var arī nomirt.

Savukārt mājdzīvnieki visbiežāk sevi sarga no odiem, iebēgot krūmos vai arī galvu beržot pret kādu cietu priekšmetu, piemēram, koka stumbra vai būdas sienu. Lai pasargātu mājdzīvniekus no kukaiņu kodumiem, visērtāk ir izmantot veterinārās aptiekās iegādājamos līdzekļus. Piedāvājumā ir gan lēti, gan arī dārgi līdzekļi, un to izvēle ir diezgan plaša. Vislētākais un visvienkāršāk lietojamais ir "Neo Stomazin", dārgāks, bet arī efektīvs līdzeklis ir "Metradin Flow".

V. Lāce pret odiem iesaka pagatavot līdzekli no krustnagliņām. Vispirms tās smalki jāsaberž un jāsajauc ar pārtikā lietojamu eļļu, bet pēc tam jāsasmērē vietas, kur parasti dzīvniekiem piekļūst uzmācīgie kukaiņi. Tiem nepatīk krustnagliņu aromāts.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu