Mans pirmais auto: VW Golf II (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autora foto

Būšu korekts un teikšu, ka gandrīz katrs jauns cilvēks sev ļoti vēlas personīgo auto, ar kuru izbaudīt pārvietošanās brīvību un pārējos plusus, ko sniedz savs auto, un, protams, es neesmu nekāds izņēmums.

Kad vēl man nebija pat 18 un tiesības bija vēl tālu un vēl tālāk mašīna, manās ambīcijās klejoja sportisks un pēc iespējas ātrāks autiņš, pēc tam tās pārauga par vēlmēm pēc liela džipa jeb minivena, bet pēcāk par mazu ekonomisku un lētu auto.

Kad nokārtoju tiesības, sākās mani sapņi par savu personīgo automašīnu. Kamēr nebija savs auto, braukāju ar vecāku mašīnu, bet tas tomēr nav tas. Veselu gadu ilga naudas krāšana, domāšana un mašīnas izvēle. Domās tās bija visas pēc iespējas lētākas un ar mazāku motoru, Nissan Micra, Ford Fiesta, Golf, Nissan Sunny utt Tas viss līdz brīdim, kad ievēroju internetā sludinājumu par pārdodamu Golf II ar 1.3 benzīna motoru, kas mani burtiski pielipināja sev. Piezvanīju īpašniekam un apjautājos par mašīnīti, atbilde bija, ka esot jau sarunāti uz rītdienu skatītāji un, iespējams, pircēji, bet, ja neviens nenopirks, tad vēl piezvanīs. Visa nakts pagāja, domājot par to, un no rīta - spontāna ideja, ka šai mašīnai jābūt manai; tad zvans īpašniekam ar norunu būt pie CSDD un uzreiz pirkt. Viņš piekrita, un tā nu braucu uz Rīgu no savas provinces pirkt mašīnu.

Pirmais iespaids par vizuālo bija diezgan šaubīgs, rūsa gar arkām, nedaudz iebuktētas sānu durvis, salons netīrs, sēdekļi netīri, bet vismaz tehniski viss bija ideālā kārtībā, ko izjutu, braucot jau uz māju. Nākamajā dienā pēc auto iegādes notika  lielā tīrīšana, pēcāk jau tika ielikta mūzika, lai kaut kas skan, uzvilkti sēdekļu pārvalki un tad izbaudīts brauciens, jo  garāžas neesamības dēļ nebija vietas, kur un kā tikt no rūsas vaļā un pielabot pārējo, kas bija nepieciešams. Sākoties siltākam laikam, no korozijas slimības mašīnīti atbrīvoju, notonēju logus un pataisīju nedaudz vizuāli pievilcīgāku.

Tā kā Golf II nav nekāds retais, tad grūti to novērtēt, jo, ja neesi tādā braucis, tad vismaz redzējis gan, bet nu es pamēģināšu. Sākšu ar plusiem: vislielākais - ekonomisks un dinamisks motors, vidēji patērē ap 6 litriem pa šoseju, bet braucot mierīgi var paslīdēt arī zem tā; aizmugurējās vietas samērā ērtas, savukārt priekšā var iesēsties pat kārtīgs latvietis virs 100 kg, bagāžnieka nodalījumā pagaidām esmu varējis salikt visu, kas nepieciešams, rezerves daļas ir lētas, vārdu sakot, salīdzinoši lēts ekspluatācijā. Mīnusi - konkrēti šim modelim nav stūres pastiprinātāja un paneli, kārtīgi nenostiprinot, pa bedrēm ir jātur rokās, lai nekratās. Tas laikam arī viss. Kā redzams, manā skatījumā plusu ir vairāk nekā mīnusu, laikam tāpēc, ka tā ir mana mašīna, jo, ja tā paskatās, tad, kamēr tev kaut kā nav, tu māki kritizēt no dzirdētā vai redzētā, bet, tiklīdz tas kļūst par tavu, visa kritika pazūd un tev uzreiz viss patīk.

Foto: Autora foto

Savu mašīnu tīru, kopju, mazgāju, pulēju, jo tā ir mana un vienīgā, man patīk braukt tīrā mašīnā, jo braukšanas komforts no tā atšķiras par visiem simts. Sava Golf II dēļ, ko noteikti atcerēšos visu mūžu, esmu iemācījies gan tikt vaļā no rūsas, gan notonēt logus, gan tikt galā ar dažām tehniskām ķibelēm un, protams, vispār saprast, kas ir mašīna, cik lielu uzmanību tā prasa un cik tomēr patīkama ir sajūta, ka jebkurā laikā vari tikt līdz punktam B, negaidot un neplānojot autobusu.

Viens piemērs, runājot par autobusiem: braucot no skolas pie manis, ar draudzeni mašīnas benzīna izdevumi uz 100 km sanāk apmēram 4.80 Ls, savukārt braucot ar autobusu, kurā ir 2x jāpārsēžas, abiem jāsamaksā 7.50 Ls.

Lai nu kā, ja kādam būtu jāizvēlas lēta un ekonomiska automašīna, tad es noteikti rekomendētu Golf II, es savu nopirku par 250 Ls un ne latu no šīs atdotās summas nenožēloju. Ja nu šo lasa arī iepriekšējais mašīnas saimnieks, tad lielais paldies viņam par uzticīgo mašīnu un sveiciens no mums!

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu