Ar gāzi darbināmiem auto varētu piemērot nodokļu atlaides (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Enerģētikas apakškomisija otrdien uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) sagatavot plāna projektu par iespēju piemērot akcīzes nodokļa atvieglojumus ar gāzi darbināmām automašīnām.

Komisija uzklausīja SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas" projektu vadītāja Mārtiņa Niklasa priekšlikumu piemērot akcīzes nodokļa atvieglojumu vai izstrādāt atbalsta programmu no dabas gāzes saražotai degvielai, ko izmanto publiskais un komunālais transports, jo tieši šiem auto ir vislielākā ietekme uz vidi.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji norādīja, ka nākotnē paredzams samazināt dabas gāzes akcīzes nodokli sabiedriskajam transportam, bet šis lēmums vēl esot jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK). Tajā pašā laikā FM pārstāvji norādīja, ka jebkādas izmaiņas akcīzes nodokļa likumā būtu jāsaskaņo ar Starptautisko Valūtas fondu un EK.

Savukārt EM pārstāvis apgalvoja, ka akcīzes nodokļa maiņa dabas gāzei nerisinātu problēmas, jo šai nozarei problēmas bijušas arī laikā, kad dabas gāzei netika piemērots akcīzes nodoklis. EM ieteica šo jautājumu risināt kompleksi.

Komisijas loceklis Vitālijs Aizbalts (LPP/LC) uzsvēra, ka akcīzes nodokļa jautājums nerisinātu nozares problēmas, tomēr viņš atzina, ka akcīzes nodoklis ir viens no instrumentiem, kā šo problēmu risināt. "Jābūt kompleksam pasākumam, kā šo nozari attīstīt, piemēram, no valsts subsidējot dabas gāzes izmantošanu sabiedriskā transporta darbībai," ieteica Aizbalts.

Savukārt komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis aicināja šī jautājuma risināšanā iesaistīt cits ministrijas un norādīja, ka sarunās ar Vides ministriju varētu panākt, ka finanšu avots nozarei varētu būt no pārdotajām CO2 kvotām.

Sēdes noslēgumā komisija aicināja EM izstrādāt plāna projektu, kurā tiktu izskaidrota biogāzes un dabas gāzes perspektīva.

Plāna projektu EM Enerģētikas apakškomisija plāno skatīt pēdējā komisijas sēdē pirms vasaras brīvdienām - 15.jūnijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu