Mans pirmais auto (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Ir daudz tādu brīžu, kas atmiņā saglabājas līdz pat mūža beigām. Manā gadījumā viens no tiem ir pirmā auto iegādes diena.

Līdzīgi kā Nīls Ārmstrongs droši vien atceras brīdi, kad, sperot soli uz Mēness (nav pat būtiski, vai tas tiešām bija Mēness vai kāda labi sagatavota kinostudija), teica leģendāros vārdus "mazs solis man, liels lēciens cilvēcei", arī es atceros to dienu, kad satvēru rokā sava pirmā auto atslēgu.

Pirms auto iegādes, protams, notika ilga izpēte un starp kandidātiem nonāca dažādas mazdas, fordi, opeļi... Taču tie acīmredzot īsti neatbilda zemapziņā izveidotajam priekšstatam par to, ko īsti gribas un kas būs mans pirmais auto, un  aizvien vairāk uzmanības dažādās interneta vietnēs sāka saistīt sadaļa Volkswagen un apakšsadaļa Passat ar 1998. - 2000. gada auto.

Izvēle uz Passat krita tādēļ, ka negribējās kādu mazu blusu, kas pilsētas apstākļiem būtu ideāli piemērots auto, bet tālākos pārbraucienos nebūtu ērts un arī nāktos meklēt kompromisu, ko ņemt līdzi - bagāžu vai cilvēkus.

Ātri vien uzradās arī potenciālais kandidāts, un tas bija glīts, melns sedans ar gaišas ādas salonu, 1,8 litru turbo motoru un 150 zirgspēkiem. Vairākkārt aplūkojis pārdevēja interneta vietnē ievietoto sludinājumu un galeriju, sapratu - jā, gribu šo auto, un devos uz auto plaču meku - Tukumu.

Tur arī sastapu glīto, melno Passat, taču tam pēc testa brauciena tomēr nebija lemts kļūt par manu pirmo auto; vienkārši pēc subjektīvā vērtējuma un sajūtām kaut kā pietrūka. Šo trūkstošo "kaut ko" ieraudzīju citā Passat, bet nu jau automobilī ar universāla virsbūvi un 2,3 litru motoru zem pārsega. Arī pirmā pieredze pie stūres bija pozitīva, un, tā kā toreiz bankas ar kredītiem un līzingiem īpaši neskopojās, tad jau pēc dažām dienām auto bija manā rīcībā.

Pirmos prieka brīžus diezgan ātri sāka aizēnot dažādas mehāniskas ķibeles, ātri vien zuda priekšstats, ka vienīgie ar auto saistītie izdevumi būs kārtējais līzinga un apdrošināšanas maksājums, un izdevumi benzīnam; ātri vien tapa arī skaidrs, ka auto prasīs vairāk uzmanības nekā tikai regulāru iebraukšanu benzīntankā un noputējušo logu nomazgāšanu. Bet tai pašā laikā šis auto deva milzīgu pieredzi, jo kamēr tev nav personīgā auto, tu nezini, kur, piemēram, dabūt alternatīvas rezerves daļas par labākām cenām un, kamēr neesi sācis darīt, tu arī nezini, ka daudz ko vari paveikt pats, neskrienot uzreiz pēc palīdzības servisā.

Foto: Ingars, TVNET

Šodien es, visticamāk, rīkotos citādāk, bet tobrīd likās, kas tas ir tieši tas auto, kāds man vajadzīgs - liels, smuks, ātrs, un tas nekas, ka ēd daudz. Šodien, ja pirktu jaunu auto, noteikti arī neķertu pirmo, kas savaldzina ar savu izskatu, šodien arī nepažēlotu 20 latus diagnostikai, lai nebūtu uzreiz jāmeklē detaļas balstiekārtai. Bet nevarētu arī teikt, ka savu izvēli nožēloju - melnais Passat, lai arī tagad kalpo citam, aizvien ir mans pirmais auto, kas savulaik ir vedis gan tuvas, gan tālas zemes raudzīties. Vēl nesen sanāca ar auto satikties un, godīgi sakot, atkal pārņēma nostaļģija pēc pasāta dobjās rūkoņas, kasešu radio un mazajiem defektiņiem.

Pastāsti arī Tu par savu pirmo auto

P.S. Tie, kas šo rakstu izlasīja līdz beigām, uzzinās, ka sākam rakstu sēriju, kuru veidos paši TVNET lasītāji. Tēma tā pati - "Mans pirmais auto", bet autori un auto jau pavisam citi. Pastāsti arī Tu par savu pirmo auto, atklāj, kādēļ izvēlējies tādu, kas Tevi tajā piesaistījis visvairāk, kas apmierina un kas pēc lietošanas neapmierina. Savus stāstus ar tiem pievienotu pirmā automobiļa foto sūti uz auto@tvnet.lv. Divu interesantāko stāstu autoriem (tos noteiks portāla lasītāji balsošanas procesā) esam sagādājuši balvas no Autoaprupe.lv - tā ir dāvanu karte 60 latu vērtībā salona ķīmiskai tīrīšanai vai virsbūves pulēšanai. Uzvarētāju noskaidrosim pirms Jāņiem.
Vairāk informācijas - www.autoaprupe.lv vai arī resursos.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu