Koķe: Jāizstrādā jauni augstākās izglītības finansēšanas modeļi (35)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tuvākajā laikā ir jāizstrādā jauni augstākās izglītības finansēšanas modeļi, jo tie, kas derēja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, mūsdienās vairs neder, šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) piektajā kongresā sacīja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķa (ZZS).

Izglītības un zinātnes ministre pauda viedokli, ka 2010.gadā kopīgiem spēkiem ir izdevies pilnveidojot līdzekļu sadali un panākt finansējumu uz vienu skolēnu līdz 650 latiem, kas ir vairāk nekā 35% pieaugums, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Koķe aizvien uzskata, ka ir jāuzlabo principa "nauda seko skolēnam" īstenošana un algas likmei attiecībā pret skolēnu skaitu uz vienu skolotāju nākamgad jāpaliek nemainīgai, kā tas arī notikšot.

Ministre gan atzina, ka bieži sabiedrība pieprasa pretrunīgas lietas - vienlaikus taupīt un uzlabot izglītības kvalitāti. Tas gan nav iespējams, uzsvēra Koķe.

Ministre atzina, ka skolu tīkla sakārtošana jau patlaban ir veicinājusi atbildību no skolu direktoru un pašvaldību puses. Princips "nauda seko skolēnam" ir palielinājis skolu pašu vēlmi piedāvāt audzēkņiem interesantākas programmas, novērojusi Koķe.

Uzrunājot LIZDA kongresa delegātus, Koķe sacīja, ka kopējā darbā nevajadzētu polarizēties un uzskatīt, ka vienai pusei ir tiesības tikai prasīt, otrai - dot.

Ministre atzina, ka aizvadītais gads gan izglītībai kopumā, gan skolotājiem, gan ministriem bijis "nežēlīgi smags laiks" un nācies pieņemt grūtus lēmumus.

Koķe norādīja, ka izglītības un zinātnes nozarei sabiedrībā patlaban valda ļoti augsta uzticība, kas ne tikai norāda uz kopējā darba augļiem, bet arī uzliek nopietnu atbildību, lai šo uzticību noturētu.

Koķe aicināja uz atklātu valodu un perspektīvu skatījumu uz nozares attīstību un arodbiedrības lomu šai attīstībā. Viņa sacīja, ka apskauž LIZDA par stabilitāti, kas izpaužas pastāvīgās rūpēs par skolotāju dzīvi un darba apstākļiem.

Savas runas noslēgumā ministre aicināja mācībspēkus mudināt jauniešos apziņu par to, ka viņu nākotne ir atkarīga tikai no viņiem pašiem, un nevis no ministru lēmumiem. "Aizbildnieciskuma pieejai īsti nākotnes nav," sacīja Koķe.

LIZDA piktajam kongresam savus apsveikuma vārdus bija atsūtījis arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdi Dombrovskis (JL), Pasaules Izglītības darbinieku arodbiedrības vadība un citu valstu izglītības un zinātnes nozares arodbiedrību pārstāvji.

Kā ziņots, šodien Latvijas Universitātē notiek LIZDA piektais kongress, kurā plānots ievēlēt jaunu priekšsēdētāju un diskutēt par pieejamu, kvalitatīvu un efektīvu izglītību un zinātni, aģentūru LETA informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sabiedrisko attiecību vadītāja Sanita Lorence.

Uz kongresu ir pulcējušies 212 no 221 delegāta.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu