"Varmākām nedrīkst atļaut uzturēties pie bērniem" (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Vardarbība pret bērniem pieaug. Kā pret to cīnīties? Portāla TVNET un "Snapshots" aptauja atklāja, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vardarbības mazināšanai iesaka sociālās kampaņas. Vēl daudz aptaujāto norādīja uz nepieciešamību pēc bargākiem sodiem un bērnu izglītošanu. Savukārt piektā daļa uzskata, ka tuvākajā laikā vardarbību pret bērniem nav iespējams mazināt. Kādēļ tā?

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Vairums jeb 44% aptaujāto tic sociālo kampaņu iedarbībai vardarbības pret bērniem mazināšanā. Daži atzina, ka papildus varētu atklāt ļaundaru vārdus: "Pāridarītāju vārdi ir jādara zināmi publiski."

"Šādas personas ir jāsoda gan ar kriminālsodiem, gan pēc soda izciešanas jāizslēdz no sabiedrības," atzina kāds lasītājs.

Šādām personām nedrīkst atļaut uzturēties bērnu tuvumā.

Kāds aptaujātais arī pauda viedokli, ka vardarbību pret bērniem varētu mazināt, "publicējot varmāku personas datus publiski pieejamā mājas lapā".

Bargāki sodi

Trešdaļa jeb 33% aptaujāto piekrita, ka sodiem jābūt bargākiem. Nedaudz mazāk atzina, ka vairāk uzmanības jāpievērš bērnu izglītošanai par vardarbības riskiem. Savukārt daļa atzina, ka tieši tāpat jāizglīto arī pieaugušie un "vecāki par bērnu disciplinēšanas jautājumiem".

Taču piektā daļa netic, ka tuvākajā laikā iespējams mazināt vardarbību pret bērniem.

Risinājums sarežģīts

Daži atzina, ka jautājums par vardarbības mazināšanu ir komplicēts un līdzatbildīgiem par to jābūt gan vecākiem, gan izglītības iestādēm, gan sociālajiem darbiniekiem un situāciju varētu uzlabot "ar vecāku un sociālo darbinieku izglītošanu, strādājot ar riska grupām, riska ģimenēm". Līdzīgās domās bija vēl kāds: "Pieaugušo izglītošana, sabiedrības attieksmes maiņa, domāšanas maiņa."

Problēmas risināšanā būtu jāiesaistās arī speciālistiem: "Tas ir komplekss pasākums - un tas prasa daudzu dažādu instanču iesaistīšanu."

"Stingrāk kontrolēt ģimenes un personas, kurās vardarbība pret bērniem jau ir bijusi vai ir augsts tās risks," - šādu risinājumu piedāvāja kāds aptaujas dalībnieks.

Smagā sociālā situācija

Vairāki ļaudis vērsa uzmanību uz smagajiem sociāli ekonomiskajiem apstākļiem: "Izskaust nelabvēlīgas ģimenes, kas veicina vardarbību (t.i., piedāvāt darbu, atbrīvoties no nelegālām alkohola točkām), jāiznīcina cēlonis - nelabvēlīgi sociālie apstākļi."

Vairāki cilvēki novērojuši, ka vardarbības mazāk ir ekonomiski attīstītākās valstīs, tādēļ vardarbības gadījumu skaits varētu mazināties, turpinoties ekonomiskajai izaugsmei: "Uzlabojot ekonomisko situāciju valstī."

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika šonedēļ, un tajā piedalījās gandrīz 900 cilvēku.

Pieaug vardarbība pret bērniem; 80% no vardarbības cieš ģimenēs

Portāls TVNET jau vēstīja, ka Latvijā pieaug no vardarbības cietušo bērnu skaits, turklāt lielākā daļa jeb 80% bērnu ar vardarbību saskaras tieši ģimenē.

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš šonedēļ intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka sociālās rehabilitācijas centros šogad palīdzību saņēmuši kopumā 430 bērni, un 80% no tiem vardarbību bija piedzīvojuši tieši ģimenē. No fiziskās vardarbības ir cietuši vairāk nekā 40% šo bērnu, bet seksuālai vardarbībai bijuši pakļauti 37%.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu