Kremlis esot atradis maiņu arī Saakašvili un Lukašenko (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Piecus gadus pēc "krāsainajām" revolūcijām, kuras pārņēma bijušās PSRS valstis, Kremlim beidzot ir radusies iespēja revanšēties, vēsta "Newsweek". Un esot jau arī jūtami rezultāti: varas maiņa Ukrainā un Kirgizstānā.

Nevarētu teikt, ka Maskava ir vienīgā varas maiņas šajās valstīs arhitekte, taču tā nospēlēja visai būtisku lomu. Šīs stratēģiskās uzvaras iedvesmo Kremli jauniem centieniem mainīt režīmus valstīs, kuras Krievija sauc par "tuvajām ārzemēm".

Mērķis numur viens ir Gruzija ar tās NATO virzienā domājošo prezidentu Saakašvili. Krievu politologs Sergejs Markovs paziņo, ka Maskava Gruzijai gatavo "otro Biškeku". Un, kaut arī tas skan nepārdomāti, tomēr patiesības grauds šā prokremliskā deputāta izteikumos esot.

Kremlim atklāti draudzīgi kontakti ar opozīciju

Kremlis atklāti veido attiecības ar Gruzijas opozīciju. 9. maijā Uzvaras 65 gadu svinību ceremonijā Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins stāvēja līdzās gruzīnu opozīcijas vadītājai Nino Burdžanadzei. Vēlāk viņi kopā ielika pirmo pamatakmeni Maskavas militārajam memoriālam, kurš ir identisks Saakašvili nojauktajam Kutaisi.

Par ļoti nopietnu pārbaudījumu Saakašvili kļūs Tbilisi mēra vēlēšanas. Šajās vēlēšanās pret pašreizējo mēru cīnās opozicionārs un bijušais Saakašvili domubiedrs Iraklijs Alasanija. "Saakašvili un viņa administrācija dara visu iespējamo, lai viltotu vēlēšanu rezultātus. Un, ja viņš to izdarīs, tad to ļoti nožēlos. Mēs sacelsimies. Valdība raksta scenāriju Biškekas revolūcijas atkārtošanai,"  paziņo viens no opozīcijas līderiem, bijušais premjerministrs Zurabs Nogaideli.

Publiska orientēšanās uz Maskavu - bīstama stratēģija

To starp publiska orientēšanās uz Maskavu var izrādīties visai bīstama stratēģija. Nesenā aptauja parādīja, ka pašreizējo pret Maskavu vērsto Gruzijas politiku atbalsta 52% un vairāk nekā 80% vēlas, lai tiktu atjaunoti lidojumi uz Krieviju. Taču 38% respondentu izteicās pret Alasanija tikšanos ar Krievijas ierēdņiem un tikai 22% izteicās par to pozitīvi.

Krievija atbalsta "ienaidnieku" pretiniekus

Neskatoties uz to, Kremlis paliek uzticīgs savai stratēģijai – izveidot un pastiprināt grupas, kuras nostājas pret viņa ienaidniekiem. Un par nākamo šajā sarakstā var kļūt Baltkrievija, kur Kremlis ir atradis savējo – vietējo opozicionāru Andreju Saņikovu. Viņš nav pārāk vērsts uz Rietumiem un ir gatavs pieņemt Maskavas palīdzību. Pēc paša Saņikova sacītā, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko "pēdējā laikā ir pārbijies, un tas noticis pēc tam, kad viņš redzēja, kā Krievija atbalsta varas nomaiņu bijušajās padomju republikās".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu