Miris Nigērijas prezidents Umaru Jar'Adua (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nigērijas prezidents Umaru Jar'Adua trešdienas vakarā miris pēc vairāk nekā piecus mēnešus ilgas sirds slimības 58 gadu vecumā, ceturtdien apstiprināja prezidenta pienākumu izpildītāja Gudlaka Džonatana preses sekretārs.

Jar'Adua miris laikā starp pulksten 21.30 un 22.30 trešdien (23.30 trešdien un 0.30 ceturtdien pēc Latvijas laika) prezidenta villā valsts galvaspilsētā Abudžā.

Gudlaks Džonatans, kurš saskaņā ar konstitūciju tiks inaugurēts prezidenta amatā, izsludināja septiņu dienu sēras, kuru laikā valsts karogi būs nolaisti pusmastā. Viņš sacīja, ka ir šokēts par prezidenta nāvi.

"Nigērija ir zaudējusi dārgakmeni savā kronī, un šonakt pat debesis sēro kopā ar mūsu nāciju. Mēs kā atsevišķi cilvēki un kā nācija lūdzāmies par prezidenta atveseļošanos. Tomēr mēs rodam mierinājumu faktā, ka Visvarenais ir visas dzīvības devējs un ņēmējs," sacīja Džonatans.

Jar'Adua ceturtdien tiks apbedīts dzimtajā Kacinas štatā valsts ziemeļos, un viņa bēru diena valstī ir izsludināta par brīvdienu.

Jar'Adua no novembra līdz februārim ārstējās slimnīcā Saūda Arābijā sirds un nieru darbības problēmu dēļ. Viņa prombūtne noveda Nigēriju uz konstitucionālas krīzes sliekšņa un draudēja paralizēt valdības darbu, līdz februāra sākumā parlaments iecēla viceprezidentu Gudlaku Džonatanu par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Pēc atgriešanās dzimtenē februāra beigās Jar'Adua nav rādījies sabiedrībā, un par viņa veselības stāvokli nebija ziņots.

Džonatans 17.martā atlaida Jar'Aduas izveidoto valdību un aprīlī izveidoja jaunu ministru kabinetu, kurā mazāk nekā puse ministru ir no iepriekšējās valdības. Pēc Jar'Aduas nāves Džonatans automātiski kļūst par prezidentu un paliks šajā amatā līdz Jar'Aduas amata termiņa beigām 2011.gada maijā.

Džonatans kā prezidenta pienākumu izpildītājs ir solījis atrisināt elektroapgādes problēmas un piešķirt amnestiju kaujiniekiem Nigēras deltā. Ir izteikti pieņēmumi, ka viņš varētu gūt atbalstu kandidēšanai prezidenta vēlēšanās, kuras paredzēts sarīkot līdz nākamā gada aprīlim.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu