Sešgadnieku skološana var radīt "Kamčatkas bērnus" (472)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sešgadīgs bērns vēl nav gatavs skolas gaitām. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) intervijā portālam TVNET stāstīja, ka daļa bērnu, kuri sākuši mācības skolā no sešiem gadiem, vēlāk salūst un neizķepurojas. Šādi bērni noslēdzoties un kļūstot par "Kamčatkas bērniem".

Viņa gada sākumā notikušajā intervijā norādīja, ka bijusi "ļoti asi pret" ideju sākt bērnu skološanu no sešiem gadiem. "Nevar tā eksperimentēt! Tam ir jāsagatavo pedagogi. Ir jāsagatavo metodiskā bāze," viņa teica.

Aldermane, atsaucoties uz savu pieredzi skolas direktora vietnieces amatā, stāstīja, ka

iepriekš no šīs idejas atteicās, jo "pierādījās, ka aptuveni ceturtās, piektās klases līmenī daļa bērnu salūza".

"Viņi nebija spējīgi sekot programmu apguvei. Tie bērni bija norakstīti," speciāliste sacīja un atgādināja, ka arī patlaban vecāki savus bērnus var sūtīt skolā, sākot ar sešiem gadiem. "Ja vecāks redz, ka viņa bērns tam ir gatavs, un viņš to vēlas, viņš to var darīt," viņa atgādināja.

Ne kā obligātu normu!

"Bet to nevar noteikt kā obligāto normu. Mēs nedrīkstam aizmirst, cik mums ir nelabvēlīgu ģimeņu, cik mums ir ģimeņu, kuras diemžēl nespēj sekot sava bērna attīstībai. Nav sagatavots šis process pašās izglītības iestādēs - ne pirmsskolās, ne skolās!" viņa teica.

"Ja reiz situācija ir tāda, tad tas ir pēdējais, ko vispār var darīt - eksperimentēt ar bērnu! Jo tas būtu eksperiments ar bērnu," speciāliste pauda.

Vajadzīgi skolotāju palīgi

Vienlaikus Aldermane atzina, ka obligātu sešgadnieku skološanu varētu ieviest, taču tad skolās būtu jāievieš skolotāju palīgi. "Tad, iespējams, to var darīt. Bet ir jābūt skolotāja palīgam, kurš redz tos bērnus, kuri grimst, kuri atpaliek, un visu laiku ir ar viņiem. Es esmu ārvalstīs to redzējusi. Viņš viņus sapulcē ap sevi un viņš viņus velk ārā," viņa stāstīja par citu valstu pieredzi.

"Mums tā nav un nebūs.

Šeit, kā bērns var, tā ķepurojas. Un parasti viņš grimst. Viņš ir Kamčatkas bērns.

Viņš apsēžas un domā - ka tikai mani neieraudzītu un ka tikai man kaut ko nepaprasītu," viņa atgādināja situāciju Latvijas skolās.

Sešgadnieks nav gatavs skolas gaitām

Sešgadīgs bērns vēl nav gatavs skolas gaitām, to secinājuši arī vairāki iepriekš portāla TVNET aptaujātie mācībspēki, vecāki un psihoterapeiti. Bērnudārza “Saulīte” audzinātāja Ināra Mihaļčenko, kuras ikdiena paiet ar sešgadīgiem bērniem, iepriekš atzina, ka šie grozījumi ir ne vien nepārdomāti, bet arī nežēlīgi pret pašu bērnu.

Es uzskatu, ka šis gājiens ir gaužām aplams un neizanalizēts...

"Valdība nedomā par pašu bērnu, kuram būtu jāsāk skolas gaitas sešu gadu vecumā. Pēc pieredzes varu teikt, ka seši gadi – tas nav daudz un bērns nav vēl gatavs radikāli mainīt visu savu ikdienu - iejusties citā, sev svešā vidē un sākt paralēli mācības! Tas ir noteikti par daudz no bērna prasīts!" viņa pauda. 

Kā ar skolotāju prasmēm?

Savukārt ģimenes psihoterapeite, LPB prezidente Ilona Buša pauda pārliecību, ka viss atkarīgs ir no pašiem mācībspēkiem: "Bērnu skološana, sākot no sešu gadu vecuma, izvirza aktuālu jautājumu par jaunu prasmju apguvi skolotājam. Skolotāja spēja veidot bērna attīstībai atbalstošu kontaktu un atbalstošas atmosfēras klasē veidošana ir pamatnosacījumi, lai iecere par bērnu apmācību no sešu gadu vecuma gūtu labus rezultātus."

Koķe: bērniem jāsāk mācības no sešu gadu vecuma

Portāls TVNET jau vēstīja: Valsts izglītības satura centrs kopā ar speciālistiem izstrādā mācību un metodiskos materiālus, lai no 2011. gada 1. septembra Latvijas vēsture būtu atsevišķs mācību priekšmets, kā arī mācību līdzekļus mācībām skolā no sešu gadu vecuma, intervijā "Latvijas Avīzei" stāstījusi izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Ja Tev ir pieredze saistībā ar bērnu skološanu jau no sešiem gadiem, lūdzu, dalies tajā! Portāls TVNET ļoti gaidīs Tavu viedokli šajā jautājumā un pastāstīs par to arī citiem!

Komentāri (472)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu