Pelnu dēļ joprojām daļēji slēgta Īrijas un Lielbritānijas gaisa telpa (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrija un Lielbritānija trešdien daļēji slēdza savu gaisa telpu jauna pelnu mākoņa dēļ, kuru radījis Īslandes vulkāna izvirdums.

Pievienots situācijas apraksts Latvijā

Lielbritānijas Civilās aviācijas pārvalde (CAA) slēdza gaisa telpu virs dažiem Skotijas un Ziemeļīrijas rajoniem no pulksten septiņiem (deviņiem pēc Latvijas laika) un brīdināja, ka augstā pelnu koncentrācija gaisā var kaitēt lidmašīnu dzinējiem. Pelnu visvairāk skartās lidostas būs slēgtas uz 12 stundām.

CAA paziņoja, ka saskaņā ar meteorologu ziņām pelnu mākonis virs Lielbritānijas ir sabiezējis, jo pastiprinājusies pelnu izmešana no Īslandes vulkāna.

Īrijas Aviācijas pārvalde (IAA) noteica lidošanas aizliegumu dažās lidostās no pulksten astoņiem (10 pēc Latvijas laika).

Īslandes vulkāna pelnu dēļ arī otrdien uz vairākām stundām tika atcelti ienākošie un izejošie reisi Īrijā un Lielbritānijai piederošajā Ziemeļīrijā, kā arī daļā Skotijas. Īrijas aviācijas flagmanis "Aer Lingus" un zemo cenu aviosabiedrība "Ryanair" otrdien atcēla simtiem reisu, izjaucot tūkstošiem pasažieru ceļojumu plānus.

Pelnu mākoņa dēļ CAA jau pirmdienas vakarā slēdza gaisa telpu virs Ārējām Hebridu salām Skotijas ziemeļrietumu piekrastē.

Lai noskaidrotu, kāda ir situācija Latvijā un vai mums saistībā ar vulkāniskajiem pelniem nedraud gaisa telpas slēgšana, portāls TVNET sazinājās ar Civilās aviācijas aģentūras direktora vietnieku un Aeronavigācijas daļas vadītāju Māri Čerņonoku.

Īslandē esošā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums sākās 14.aprīlī, un tā radīto pelnu dēļ apmēram piecas dienas bija būtiski traucēta gaisa satiksme lielā daļā Eiropas.

Vulkāna izvirduma dēļ visā Eiropā no 15. līdz 21. aprīlim tika atcelti vairāk nekā 100 000 avioreisu un ceļā nevarēja doties aptuveni 10 miljoni pasažieru.

Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) ir paziņojusi, ka šis lidojumu aizliegums nodarījis aviosabiedrībām zaudējumus apmēram miljarda latu apmērā, un aicinājusi valstu valdības segt vismaz daļu šo zaudējumu.

Savukārt Eiropas Komisija provizoriskā novērtējumā paziņojusi, ka Īslandes vulkāna izvirdumā izmesto pelnu mākonis ir nodarījis Eiropas tūrisma nozarei zaudējumus apmēram viena miljarda eiro (702,8 miljonu latu) apmērā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu