Vulkāna pelni nolīst uz Latvijas zemes? (88)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portāla TVNET lasītāja Ligita pauž bažas, ka Īslandes vulkāna radītie pelni, kuri pacēlās gaisā arī virs Latvijas, līdz ar lietu tagad nokļūst arī uz mūsu zemes. Lasītāja iesūtīja fotogrāfiju un apgalvo, ka tajā redzamais pelēkais ūdens ir lietus ūdens, kurā ir arī vulkāna pelni.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

"Ziņās nemitīgi izskan tas, kas notiek gaisā, bet pelni tur vien nepaliek. Līdz ar vakardienas un šodienas lietu no debesīm nāk arī pelnu putekļi," viņa pavēstīja.

"Pārsvarā mēdzu savākt lietus ūdeni puķu laistīšanai, bet šoreiz biju pārsteigta. Manā baltajā spainī nemitīgi skrēja pelēks ūdens, kurā varēja saskatīt sīkus puteklīšus," viņa klāstīja.

Ligita turpināja: "To uzpildīju vairākkārt, un ūdens sastāvs nemainījās. Šeit nav sakara ar netīru spaini, notekām vai jumtu. Pelni nāk lejā."

Visi tagad zinām, ka lidošanai tie bīstami, bet kā ir ar to nonākšanu zemē, akās, uz galvas utt.?

Speciālists: vulkāna putekļi nerada draudus veselībai

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna iepriekš sarunā ar portālu TVNET uzsvēra, ka Īslandes vulkāna pelni, lai arī atradās virs Latvijas, neapdraud Latvijas iedzīvotāju veselību.

Vīksna skaidroja, ka putekļu mākonis virs Latvijas bija ļoti izkliedēts un putekļu koncentrācija ir neliela. Mākoni bija grūti saskatīt ar īpašu aparatūru, un to noteikti nevarot saskatīt ar neapbruņotu aci.

Valdemāra ielas gaiss kaitīgāks nekā vulkāna putekļi

Pēc viņa teiktā, pamatā vulkāns izdala sakausētas smiltis. Protams, arī dažādus ķīmiskos savienojumus. Vīksna sacīja, ka Valdemāra ielā, Rīgā, sastrēgumu stundās gaiss cilvēka veselībai ir daudz kaitīgāks nekā vulkāna radītie putekļi. Protams, arī atrasties pie paša vulkāna un elpot tā izmešus nebūtu labi.

Viņš teica, ka dažkārt cilvēki šajās dienās dažādus interesantus mākoņus virs Latvijas saistījuši ar vulkāna darbību. Tāpat dažos gadījumos savas veselības problēmas ļaudis skaidrojuši ar ar šo dabas parādību. Taču šīs lietas ar pašreizējo vulkāna intensitāti nav saistītas, speciālists sacīja.

Lai gan putekļi var būtiski iespaidot aviāciju, tomēr tie nevarot nosēsties uz Latvijas zemes. Pat ja ar lietu tie nonāktu uz zemes, tomēr to koncentrācija būtu tik niecīga, ka tos noteikti nevarētu saskatīt.

Slēgta gaisa satiksme

Portāls TVNET jau vēstīja, ka bažās par lidojumu drošību Īslandes vulkāna pelnu mākoņu dēļ lielākā daļa Eiropas valstu gaisa telpu bija slēgtas. Patlaban lielākajā daļā lidostu atkal atgriezusies dzīvība.

Taču Civilās aviācijas aģentūras direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks piektdienas rītā portālam TVNET teica, ka Īslandes vulkāna pelnu mākonis atkal virzās uz Latviju. Mākonis ap pulksten sešiem varētu būt virs Latvijas debesīm un tā dēļ, iespējams, atkal varētu ierobežot lidojumus Latvijas gaisa telpā.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu