Gāztā Kirgizstānas prezidenta atbalstītāji ieņem Džalalabatas administrācijas ēku (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā 500 gāztā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva atbalstītāju sestdien ielauzušies Džalalabatas apgabala administrācijas ēkā un pieprasījuši atbrīvot pagaidu valdības sagūstīto līdzšinējo aizsardzības ministru Bakitu Kalijevu. Eksprezidenta atbalstītāji ieņēmuši arī Džalalabatas televīzijas ēku.

Pilsētas centrālajā laukumā tur notiekošā mītiņa dalībnieki piekāva pagaidu valdības iekšlietu ministru Bolotu Šernijazovu, bet viņa automobili nomētāja ar akmeņiem.

Šernijazovs šajā reģionā ieradies, lai vadītu eksprezidenta brāļa Džanišbeka Bakijeva sagūstīšanas operāciju.

Kad Šernijazovs ieradās centrālajā laukumā, kur uz mītiņu, pieprasot savu tiesību nodrošināšanu, bija sapulcējušies teju vai visi Džalalabatas apgabala policisti, ministram uzbruka citas akcijas dalībnieki - aizturētā aizsardzības eksministra atbalstītāji.

Pagaidu valdības ministram ar steigu nācās laukumu pamest. Tā kā notika mītiņš, policija nespēja novērst administrācijas ēkas ieņemšanu.

Ēku ieņēmušie sāka sarunas ar Džalalabatas apgabala gubernatora pienākumu izpildītāju Asanu Bekturovu.

"Es runāju ar [apcietināto eksministru] Bakitu Kalijevu pa telefonu. Ar viņu viss ir kārtībā, viņu drīz atbrīvos," sacīja gubernators. Tomēr aktīvisti atbildēja, ka viņam netic, un pieprasīja, lai viņiem pašiem ļauj telefoniski sazināties ar eksministru.

Sestdien eksprezidenta Bakijeva atbalstītāji Džalalabatā ieņēma arī vietējās televīzijas ēku. Viņi iebruka televīzijas direktora Batikana Ažimamatova kabinetā un pieprasīja, lai viņiem piešķir ētera laiku, vēstī radio "Brīvība" kirgīzu redakcija.

Kopš pagājušās nedēļas nemieriem, kuros dzīvību zaudēja 84 cilvēki, situācija Kirgizstānā saglabājas spraiga. Opozīcija paziņoja, ka varu pārņem tās izveidotā pagaidu valdība, bet līdzšinējais prezidents pēc vairāku dienu vilcināšanās demisionēja un valsti pameta.

Tiesa, valsts dienviddaļā, kas ir Bakijeva dzimtā puse, iedzīvotāji nebūt nesteidzas jaunajai varai apliecināt lojalitāti.

Eksperti jau iepriekš pauduši bažas, ka konfrontācija gāztā prezidenta un pagaidu valdības atbalstītāju starpā var pārvērsties pilsoņkarā.

Arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs tika brīdinājis, ka Kirgizstāna var kļūt par "otru Afganistānu".

Tostarp ziņas par to, kur atrodas pats gāztais prezidents, patlaban ir visai neskaidras.

Šonedēļ viņš Kirgizstānu pameta un apmetās Tarazas pilsētā, Kazahstānā.

"Bakijevs ir pametis Kazahstānu, viņš vairs neatrodas valsts teritorijā," informēts avots apliecinājis ziņu aģentūrai "Interfax-Kazakhstan". Aģentūra norāda, ka viņa pašreizējā atrašanās vieta nav zināma.

Kāds cits informācijas avots zināja teikt, ka Bakijevs piektdienas vakarā no Tarazas pilsētas izlidojis nezināmā virzienā.

Iepriekš tika ziņots, ka Bakijevu gaida ierodamies Baltkrievijā, kur prezidents Aleksandrs Lukašenko viņam piedāvājis patvērumu. Tagad baltkrievu varasiestādes noliedz, ka Bakijevs būtu ieradies.

Savukārt Krievijas medijos parādījušies minējumi, ka eksprezidents apsvēris iespēju par došanos uz Turciju.

"Lai arī kur Kurmanbeks Bakijevs dotos, starptautiskajai sabiedrībai viņš ir jāuzskata par noziedznieku," Biškekā žurnālistiem sacīja pagaidu valdības vicepremjers Azimbeks Beknazarovs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu