Daimler kukuļošanas skandālā iesaistīto Latvijas valstsvīru vārdus vēl neatklāj (322)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rīcība vācu autobūves giganta "Daimler" kukuļošanas lietā būs lēnāka, nekā to gribētos. Pamatīgi apbružātais mūsu valsts vārds kārtējo reizi ir likts uz spēles, lai lietu novestu līdz galam tepat Latvijā un atklātu valsts amatpersonas, kas iesaistītas noziedzīgajos darījumos. Tomēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēl tikai veiks pārbaudes, lai Ģenerālprokuratūrai būtu tiesisks pamats pieprasīt dokumentus no ASV.

Starptautisko rezonansi radījusī "Daimler" kukuļošanas lieta vistiešākajā veidā norāda uz nelikumībām savulaik Rīgas domes organizētajos "Mercedes" autobusu iepirkumos. ASV Tieslietu departamenta publiskotajos dokumentos minētas trīs ar Latvijas amatpersonām saistītas epizodes par kopējo summu ap 1,8 miljoniem eiro.

Nelegālie maksājumi Latvijas amatpersonām veikti laika posmā no 1998. līdz 2006. gada decembrim, ASV izmeklētājiem atklājis Daimler. Vairums šo maksājumu veikti, izmantojot trešo personu kontus, kurus pārvaldīja "Daimler" pārdošanas nodaļas augstākā līmeņa amatpersonas.

Daimler atzīst savu vainu un maksās sodu 185 miljonu apmērā

Pusi melnā darba jau veikusi ASV Tieslietu ministrija. Aprīļa sākuma Vācijas autobūves gigants Daimler ar ASV prokuratūru noslēdza mierizlīgumu par 185 miljoniem ASV dolāru. Kompānija maksās soda naudu un sadarbosies ar izmeklēšanu, savukārt tiesībsargi pret to neizvirzīs tālākas apsūdzības.

Latvijai noslēgtais mierizlīgums nav saistošs – KNAB interesē kukuļu ņēmēji. Starp Latvijas Republikas valdību un ASV ir noslēgts līgums par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās. Saskaņā ar to katrai pusei ir centrālā institūcija, kas izdara un pieņem tiesiskās palīdzības lūgumus - no Latvijas puses tas ir ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Taču divu nedēļu laikā nekādi materiāli no ASV nav pat pieprasīti.

Tomēr, lai lūgtu palīdzību ASV kolēģiem, Latvijas pusei vispirms ir jāierosina kriminālprocess. Andrejs Vasks, LR Ģenerālprokuratūras pārstāvis: "Tā starptautiskā sadarbība ir iespējama tikai tad, ja ir kriminālprocess, un, ja tas ir, tad var iegūt ziņas no ASV."

KNAB: šobrīd nevaram vēl minēt aizdomās turamos

Ģenerālprokuratūra pati šo lietu neizmeklē un ir lūgusi to darīt Normunda Vilnīša vadītajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, no kura šobrīd tiek gaidītas ziņas. Lai pieņemtu lēmumu, birojam jāveic resoriskā pārbaude. Šis formulējums nozīmē, ka lietā vēl pat nav saskatāmas pietiekamas pazīmes kriminālprocesa ierosināšanai.

Andris Vitenburgs, KNAB pārstāvis: "Pārbaude ir sākumā, un šobrīd runāt būtu pāragri. Runāt varētu, kad jau būs kādi secinājumi vai nopietni fakti, ko atklāt. Kad būs runa par kādiem aizdomās turamajiem, mēs informēsim, kā tas līdz šim ir bijis."

Tikmēr paša Daimler nosauktā Latvijas kompānija SIA Silverstar, ar kuras palīdzību esot īstenota kukuļošanas shēma, tagad jau pārstāv cita autobusu ražotāja intereses. SIA Silverstar kopš skandāla sākuma izvēlējusies izvairīšanās un klusēšanas taktiku.

Strīķe: "Daimler" kukuļņēmējus apzināt nebūs grūti

Iespējamās atbildīgās amatpersonas "Daimler" kukuļošanas lietā apzināt nebūs grūti, tomēr liels darbs būs nepieciešams vainas pierādīšanai, 30.marta LTV1 raidījumā "100.pants" atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe. 

Viņa pauda cerību, ka lieta tiks izmeklēta līdz galam un izdosies noteikt vainīgās amatpersonas un pierādīt viņu vainu. "Izskatās, ka informācija ir pietiekama, lai nonāktu līdz skaidriem secinājumiem," sacīja Strīķe, vienlaikus norādot, ka nodarījumi vēl būs jāpierāda.

Strīķe norādīja, ka autobusu iepirkumus veikusi Rīgas dome un par to bijušas atbildīgas amatpersonas, tāpēc

cilvēku loks, kas varētu būt iesaistīts, KNAB ir skaidrs,

bet tālākiem secinājumiem jau nepieciešams rūpīgs darbs.

Šāda veida noziedzīgi nodarījumi tiekot plānoti ilgi, un tos nevar vienkārši ātri atklāt, tāpēc KNAB lielas cerības liekot uz veiksmīgu sadarbību ar ārzemju partneriem, piemēram, informācijas apmaiņā par banku kontu lietotājiem.

Komentāri (322)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu