Vai atcels samazinātās "māmiņu algas"? (174)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nākamnedēļ gaidāms Satversmes tiesas (ST) spriedums tā dēvētajā "māmiņu algu" lietā. Tiesa paziņos, vai vecāku pabalsta ierobežošana atbilst valsts pamatlikumam.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska portālam TVNET pastāstīja, ka sprieduma termiņš ir nākamā ceturtdiena, taču, iespējams, to varētu paziņot arī nedēļas sākumā.

Patlaban spriedumu tiesneši vēl raksta, Kovalevska teica un uzsvēra, ka

sprieduma saturu varēs atklāt tikai tad, kad "no pēdējās lapaspuses būs nožuvusi tinte".

Savukārt "Māmiņu kluba" pārstāve Sandija Salaka portālam TVNET pauda optimismu saistībā ar gaidāmo ST spriedumu. Viņa atgādināja, ka ST pensiju samazināšanu atzina par nepamatotu. "Tādēļ būtu dīvaini, ja uz šo sabiedrības grupu spriedums būtu citāds," viņa teica.

Vecāku pēdējā cerība

Salaka arī atzina, ka ST ir "pēdējā institūcija, uz ko mēs vēl ceram".  Ja tiesas lēmums būs vecākiem negatīvs, viņi būs ļoti vīlušies valstī, tās attieksmē un nodokļu politikā. Vecākos jau tagad esot ļoti liels aizvainojums pret valsti.

"Māmiņu kluba" pārstāve atgādināja, ka pirms gada, samazinot pabalstus, tika norādīts, ka tas ir tikai īstermiņa lēmums, lai dzēstu ugunsgrēku. "Taču gada laikā nekas nav darīts, lai situāciju uzlabotu," viņa teica un atzina, ka šī iemesla dēļ

ļoti daudz jauno ģimeņu ar bērniem ir spiestas prasīt trūcīgo pabalstus.

Pērn jūlijā Saeima pieņēma likumu, pēc kura strādājošam vecākam pabalsts par bērnu līdz gada vecumam ierobežojams par 50%. Savukārt no maija strādājošiem vai pašnodarbinātiem vecākiem vispār nebūs tiesību šo pabalstu saņemt.

Pirms vairākiem gadiem ST atzina, ka nedrīkst vecākus dalīt strādājošajos un nestrādājošos. Tiesa atcēla ierobežojumu strādājošiem vecākiem saņemt pabalstu pilnā apjomā.

Komentāri (174)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu