/nginx/o/2018/07/18/10912268t1h1ce0.jpg)
Graudu klijas, ko reklamē dietologi, nav dikti garšīgas, taču par riebīgām tās arī nevar nosaukt. Klijas iespējams izmantot kādā veselīgā ēdienā.
Parasti veikalos ir nopērkamas kviešu graudu klijas, taču tās var būt arī citu graudu pārstrādes blakusprodukts. Galvenais kliju trumpis ir šķiedrvielas, ko organisms nepārstrādā, bet kas piesaista ūdeni. zarnas kļūst aktīvākas, labāk veidojas un transportējas to saturs, mazinās aizcietējumu risks. Piesaistot dažādas kaitīgas vielas, klijas sekmē organisma attīrīšanos un mazina holesterīna līmeni. Kā jau graudu produktam, tajās ir daudz B vitamīna un minerālvielu.
Ar kliju lietošanu uzturā jābūt piesardzīgiem tiem, kuriem ir gastrīts, kuņģa čūla, tās nedrīkst lietot akūtu zarnu infekciju laikā, kad jāievēro saudzējoša diēta. Pēc izveseļošanās klijas uzturā iekļauj pamazām.
Ierastākais lietošanas veids – glāze jogurta vai kefīra, kurā iemaisītas dažas karotes kliju vieglu vakariņu vai brokastu vietā. Var pievienot žāvētu augļu gabaliņus, rozīnes, riekstus. Ir kliju grauzdiņi, kliju maize, ko veselīgāk izvēlēties baltmaizes vietā kaut vai tostermaizēm. Cepot mājās smalkmaizītes, daļu miltu var aizstāt ar klijām.