Mūža ēdienkartē 6 Āfrikas ziloņu svars. Tas ir par daudz! (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Lai cik traki krīzes laikā iet, pārtikas veikali nekļūst tukšāki. Tikai, izdarot izvēli un lietojot dažādus produktus, nereti pat nenojaušam, ko sliktu nodarām veselībai, runā dietoloģe Lolita Neimane.

Nav viegli dzīvot Latvijā, bet svarīgs ir dzīvotprieks un pārtika. Ar ēšanu varam savu veselību sabojāt, bet varam sev arī palīdzēt, - teica uztura zinātniece, atsaucoties uz nesen veiktu pētījumu. Tas atklājis, ka pērnvasar daudz vairāk saimnieču pašas pildīja burkas ar mājās gatavotu produkciju un veidoja ģimenēm krīzes krājumus ziemai. Speciāliste to uzskata par gudru rīcību ne tikai taupības, bet arī veselības ziņā. Jo dabīgāks uzturs, jo drošāks.


Sirds un asinsrites traucējumu izraisītu infarktu, insultu skaits nevis samazinās, bet pieaug. Agrāk slimību izcelsmi reti saistīja ar nepareizu uzturu, bet tagad pat ļaundabīgo audzēju izplatībā saskata nepareizas ēšanas sekas. Tāpēc sevišķi svarīgi ievērot mērenu fizisko slodzi un uzturu sabalansēt pareizās proporcijās ar organismam vajadzīgām uzturvielām.

Iesaka sirds un asinsvaduslimniekiem
Visvairāk asinsvadus bojā nikotīns, bet kā dabīgo oksidantu avotu der izmantot sarkanvīnu - ne vairāk par 150 ml dienā. Parāk maz ēdam zivis, tāpēc 2 reizes nedēļā vajadzētu iekļaut ēdienkartē treknu zivi. Ikdienā nepieciešams apēst 500 g dārzeņu vai augļu un ierobežot sāls lietošanu - ne vairāk kā 6 g dienā (ieskaitot arī to, ko apēdam ar maizi, silto ēdienu u.c.). Zināms, ka Latvijā sāls patēriņš ir daudzkārt par lielu. Sāls aiztur ūdens izdalīšanos, tādējādi veicina aptaukošanos un rada daudz citu problēmu. Garšas uzlabošanai L. Neimane ieteica eksperimentēt ar mārrutkiem, sinepēm, pipariem, rozmarīnu, timiānu, arī etiķi u.c.
Vidukļa apkārtmērs signalizē, cik pareizi vai nepareizi dzīvojam un izvēlamies savu pārtiku. Vidējais pieļaujamais resnums sievietei ir 80, vīrietim 94 cm.

Ja viduklī ir metrs vai vairāk, jūsu dzīvībai draud briesmas!

- uzsvēra dietoloģe un atgādināja - liekais svars izraisa 90% slimību, kas saistītas ar diabētu, mugurkaulu, locītavām u.c. Tuklumu viņa reducēja uz 2 sliktiem paradumiem. Ēdam par daudz vai lietojam pārāk daudz pikantu, kairinošu un asu ēdienu. Secinājumi jāizdara katram pašam. Interesanti, ka zinātnieki izskaitļojuši - vidēji cilvēks 70 gadu ilgā mūžā apēd ne pa jokam - 30 t pārtikas. Tikpat, cik sver 6 (!) Āfrikas ziloņi. Viešņa bija pārliecināta - vismaz no viena ziloņa tiesas mums vajadzētu piespiest sevi atteikties.

Lolitas Neimanes ieteikta vienkārša tievēšanas recepte: pirms katras ēdienreizes sievietēm izdzert 0,5 - 0,7 l, vīriešiem 0,7 - 1 l ūdens (atkarībā no auguma masas) un nelietot sāļu...

Lielākā kļūda - ēst treknu, sāļu, saldu
Analizējot uztura sastāvdaļas, L. Neimane vērsa uzmanību uz enerģijas avotu - ogļhidrātiem, ko uzņemam ar graudiem (maizi), putraimiem, kartupeļiem. Ja svars par lielu, viņa tomēr neieteica spiest uz sviestmaizēm. Otrajā svarīguma grupā zinātniece ierindoja augļus un dārzeņus. Pētījumi liecina - jo cilvēks kļūst vecāks, jo mazāk ēd dārzeņu, lai gan vajadzētu būt otrādi. Lektore slavēja dārzeņus un garšsaknes, kas izaug mūsu klimatiskajos apstākļos un ko mums obligāti vajadzētu mīlēt: burkānus, ķirbjus, kāļus, bietes, rāceņus, rutkus, kāpostus, sakņu un lapu selerijas, pētersīļus, ķiplokus, sīpolus, - katrs pats labi zina, ko! Teica arī, ka pilsētnieks dārzeņus un augļus apēd vairāk nekā laucinieks, kurš ābola vai burkāna vietā labāk izvēlas desmaizi un tāpēc cieš no šķiedrvielu trūkuma, biežāk mokās ar vēdera izeju.
Par maz lietojam arī piena produktus. Kalcija trūkuma dēļ progresē osteoporoze (samazinās kaulu blīvums). Tomēr par ļoti kaitīgiem atzina piena taukus, tāpēc jāseko līdzi norādēm par tauku saturu marķējumā un jāizvēlas visliesākais.
75% bērnu ēd čipsus, 65% dzer kolu un dažādus sintētiskos enerģijas dzērienus. Ja vecāki to atbalsta, viņi nodara pāri savam bērnam. Liekais svars arvien biežāk kļūst par bērnu un pusaudžu problēmu mazkustīguma dēļ. Ēšanas paradumus nosaka arī izglītība, tāpēc dietoloģi uztrauc, ka skolās vairs nenotiek veselības mācība. Lūk, kāda ir atšķirība! Pētījumi liecina, ka baltmaizi lielākoties ēd vīrieši ar pamatskolas izglītību, sievietes ar augstāko izvēlas veselīgāko rupjmaizi, graudu vai kliju maizi. L. Neimane ieteica orientēties uz rupja maluma miltiem, izvēlēties pilngraudu vai kliju maizi, kur daudz vairāk šķiedrvielu. Mājsaimniecēm mudināja rudzu, griķu, auzu klijas izmantot, kur vien iespējams, - pie cepumiem, jogurta, kūkām u.c. Visvērtīgākās ir auzu klijas, tās labi ietekmē vielmaiņu un pazemina holesterīna līmeni.

Mazāk, bet labāk
Pudeli alus par Ls 0,70 vīrietis izdzer vienā setā, taču tikpat daudz eļļas namamātes lieto mēnesi un pat ilgāk. Tāpēc dietoloģe silti ieteica neekonomēt, iegādājoties lētās augu eļļas, bet pirkt un lietot olīvu, mononepiesātinātās - valriekstu, saulespuķu - un ierobežot modificētos produktus, kur izmantota soja. Viņasprāt, nevajag aizrauties ar šķīstošajām zupām un karstā ūdenī briedināmajām biezputrām, labākas par ātri vārāmajām pārslām ir pilngraudu. Šķīstošo kafiju derētu nomainīt ar dabīgo.
Nepērku un nelietoju jogurtus un krējumu. To vietā izmantoju kefīru. Pielieciet ēdamkaroti ievārījuma kefīra glāzei, un produkts būs veselīgāks nekā koši rozā vai zilais jogurts. Kāpēc vajag lietot citronpiparus? Uzmaliet laša šķēlītei melnos piparus, uzspiediet citronu, būs daudz veselīgāk!
Dietoloģe nebija sajūsmā par populāros žurnālos publicētajām receptēm, kas satur milzīgu daudzumu taukvielu un kaloriju. Ja cilvēks ar tādu vakariņu porciju krīt gultā, ātri vien apresnosies, jo kalorijas sadeg ļoti lēni. 1 uz velotrenažiera pavadīta stunda ļauj pazaudēt vien 300 g apēstās halvas. Neko labu dietoloģe neteica arī par desām, kuru sastāvu mēs pat nespējam nojaust. To vietā labāk pa reizei uzgriezt maizei šķēlīti speķa.
Pievēršoties desertam, viņa apjautājās, cik ilgi mājās varam uzglabāt pašceptu torti, un rosināja aizdomāties, cik slikto sastāvdaļu pievienots veikalā pērkamajam konditorejas izstrādājumam, ja torti drīkst uzglabāt 240 (!) stundu. Krāsainas konfektes, cepumus, našķus, ko bērni savām māmiņām izdīc, labāk būtu aizstāt ar riekstiem, ogām un par krīzes laika saukli visiem klausītājiem mudināja izvēlēties Nedzersim kafiju un tēju ar cukuru! Daudz labākas par rūpnieciskajām sulām L. Neimane atzina pašu spiestās un vērsa uzmanību, ka 0,5 l apelsīnu sulas satur 220, bet litrs diētisko paniņu - 400 kaloriju. - Nepiestūķējiet ledusskapi ar augļiem, ko nevarat apēst. Pērciet mazāk, bet vērtīgākus augļus, gaļu, zivis! Šis gadsimts ir nežēlīgs, jo nolaupa mums kustības, bet rūpes par savu ēdienu arvien vairāk uzticam svešiem cilvēkiem. Lai mazāk apmeklētu aptieku un tērētos zālēs, lietojiet bioloģiski ražoto, ēdiet ķiplokus, sīpolus!
Medus labāks par cukuru, bet salduma dēļ arī ar to nevajag aplam šķaidīties. Par maz mēs patērējam ūdeni, būtu labi, ja piespiestos un izdzertu 3 litrus dienā. Vai namamāte par daudz neauzraujas ar ceptiem, trekniem produktiem, var noteikt pēc virtuves aizkaru stangas tīrības. Ja tā ar laiku nekļūst lipīga, viss kārtībā. Labs virtuves piederums - modernās pannas, kur produktus var gatavot savā sulā. Pret holesterīnu L. Neimane ieteica izmantot sīpolus, ķiplokus, valriekstus, olīveļļu. Neslēpa, ka viņa iecienījusi kartupeļu biezputru ar dažādiem zaļumiem un papriku.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu