No VUGD piedzen 100 000 latu par labu Talsu traģēdijā cietušajam (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma piedzīt 100 000 latu kompensāciju no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par labu 1985.gadā dzimušajam Sandim Ziemelim, kurš smagi cieta 1997.gada 28.jūnijā notikušajā Talsu traģēdijā.

Apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons informēja, ka tiesa puiša prasību apmierinājusi daļēji. No VUGD par labu Ziemelim nolemts piedzīt 50 000 latu atlīdzību par veselībai nodarīto kaitējumu un 50 000 latu atlīdzību par morālo kaitējumu. VUGD arī būs jāsedz ar tiesāšanos saistītie izdevumi.

Apgabaltiesa noteikusi termiņu sprieduma labprātīgai izpildei - desmit dienas no tā spēkā stāšanās datuma.

VUGD Juridiskās nodaļas priekšnieks Intars Opolais pastāstīja, ka kopumā Ziemelis no valsts bija vēlējies piedzīt 410 000 latu - par sakropļojumu, veselībai nodarīto kaitējumu un morālo kaitējumu.

Šodien pasludināto tiesas spriedumu VUGD izvērtēšot un, visticamāk, pārsūdzēšot, ņemot vērā neviennozīmīgo tiesu praksi. Opolais norāda, ka tiesa neesot konsekventa savos spriedumos attiecībā uz personām, no kurām nauda jāpiedzen, un piedzenamo summu apmēriem.

Kā pastāstīja apgabaltiesas pārstāvis Tomsons, pilns spriedums šajā lietā būs pieejams no 10.februāra, bet pēc tam 20 dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Jau ziņots, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni un vairāki cieta.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk nekā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu