Par fiktīvu laulību slēgšanu Austrumeiropas sievietēm maksā līdz 10 000 eiro (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Par fiktīvu laulību slēgšanu ar Āzijas vīriešiem sievietēm no Austrumeiropas tiek maksāti līdz 10 000 eiro (7028 lati), vēsta "Irish Independent".

Kā jau ziņots, Īrijas Nacionālais imigrācijas birojs veic vērienīgu izmeklēšanu par aizdomīgi lielo noslēgto vai plānoto laulību skaitu starp vīriešiem no Āzijas un sievietēm no Austrumeiropas.

Pēc izmeklētāju novērtējuma, lielākā daļa šādu laulību ir fiktīvas un tās tiek slēgtas, lai minētie vīrieši no Āzijas varētu lūgt uzturēšanās atļauju Īrijā.

Birojs pašlaik izskata vairāk nekā simts lietas par laulībām vai saderināšanos starp vīriešiem no Āzijas un sievietēm no Austrumeiropas.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar Latvijas pilsonēm.

Līdzīgi iesniegumi saņemti no 50 pakistāniešiem, kas precējušies ar Polijas pilsonēm, un 47 pakistāniešiem, kas precējušies ar Igaunijas pilsonēm.

Pirmdien Īrijas tiesa aizliedza šonedēļ plānotās laulības starp 27 gadus veco pakistānieti Muhammadu Šafti un 18 gadus vecu lietuvieti. Iepriekš tika ziņots, ka pakistānieša līgava ir no Latvijas.

Pie Šafti atrastas divas viltotas pases - Itālijas un Ungārijas. Blenharstounas apgabaltiesā Šafti pirmdien tika piespriests 250 eiro naudas sods par viltotu dokumentu glabāšanu.

Šafti ir viens no vairāk nekā 20 pakistāniešu kriketa spēlētājiem, kas 2008.gada jūlijā ar septiņu dienu vīzu ieradās Īrijā uz kriketa spēli. Tūlīt pēc ierašanās Īrijā visa kriketa komanda pazuda.

Šafti aizturēts plašākas izmeklēšanas ietvaros par fiktīvām laulībām.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka krāpšanas shēma tiek realizēta caur oficiāli neeksistējošu kompāniju, ko izveidojuši vairāki pakistānieši.

Sievietes no Austrumeiropas tek piesaistītas, piedāvājot viņām labi apmaksātas darba vietas Īrijā.

Vīrieši pārsvarā laulības slēdz ar viltotiem dokumentiem un pēc salaulāšanās lūdz uzturēšanās atļauju Īrijā vai kādā citā ES valstī, kā pamatu minot noslēgtās laulības ar ES pilsoni.

Īrija nedēļas nogalē notikušajā ES tieslietu ministru sanāksmē pauda satraukumu par strauji pieaugušo fiktīvo laulību skaitu starp Pakistānas pilsoņiem un sievietēm no Austrumeiropas.

Īrijas tieslietu ministrs Dermots Aherns aicināja Eiropas Savienību (ES) pārskatīt bloka uzturēšanās atļauju likumus, lai cīnītos pret pieaugošo fiktīvo laulību skaitu starp ES pilsoņiem un trešo valstu iedzīvotājiem.

"Aizvien pieaug pierādījumi par ES imigrācijas likumu ļaunprātīgu izmantošanu, un Īrijas dati liecina, ka mīlas afēra starp Pakistānu un Baltijas valstīm pieņemas spēkā," Aherns sacīja nedēļas nogalē notikušajā ES tieslietu ministru sanāksmē Toledo, Spānijā.

2006.gadā lūgumus piešķirt uzturēšanās atļauju Īrijā, pamatojoties uz laulībām ar neīru ES pilsoni, iesniedza 1207 personas, kas nav ES pilsoņi. 2009.gadā šādu iesniegumu skaits pieaudzis līdz 2116, liecina imigrācijas dienesta dati.

Pēc Īrijas aprēķiniem, aptuveni 30% no visiem iesniegumiem, lūdzot uzturēšanās atļauju saskaņā ar ES brīvas pārvietošanās regulām, tiek saņemti no personām, kas Īrijā uzturas nelegāli vai arī kuru esošajai uzturēšanās atļaujai tūlīt beigsies termiņš.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu