ASV noraida apgalvojumus par centieniem "okupēt" Haiti (20)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV piektdien noraidīja vairāku Latīņamerikas valstu apsūdzības par centieniem "okupēt" zemestrīces izpostīto Haiti.

"Haiti ir suverēna valsts, un visi, tostarp ASV, ievēro Haiti suverenitāti," uzsvēra ASV Valsts departamenta pārstāvis. "Mēs esam šeit pēc haitiešu aicinājuma, un mums ir morāls pienākums šeit atrasties."

Turpretī Venecuēla, Bolīvija un Nikaragva uzskata, ka Vašingtona katastrofas seku likvidēšanas misiju izmanto kā aizsegu, lai pārņemtu nelaimē nokļuvušo valsti savā kontrolē.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess paudis pārliecību, ka "impērija (ASV) pārņem kontroli pār Haiti, neraugoties uz tās iedzīvotāju līķiem un asarām".

"Viņi nekaunīgi okupēja Haiti, nekonsultējoties ar ANO vai OAS (Amerikas valstu organizāciju)," piebilda Čavess.

Savukārt viņa Bolīvijas kolēģis Evo Moraless trešdien solīja aicināt ANO sasaukt ārkārtas sēdi, lai "nosodītu ASV centienus okupēt Haiti". "Nav pareizi, ka ASV šo dabas katastrofu izmanto, lai iebruktu un okupētu Haiti," viņš pavēstīja preses konferencē.

Šādus apgalvojumus ASV amatpersona nodēvēja par maldīgu kritiku, kas, visticamāk, balstīta uz pašreizējās situācijas ignorēšanu.

Tuvākajās dienās Haiti izvietoto ASV karavīru skaits sasniegs 20 000, tur ierodoties arvien jauniem armijas papildspēkiem. 12.janvāra septiņas balles stiprajā zemestrīcē dzīvību varētu būt zaudējuši 100 līdz 200 tūkstoši cilvēku.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu