Auto nav rīks bērnišķīgai izklaidei (60)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kaut arī snidzis nav jau vismaz vienu nedēļu, lielākā daļa Latvijas ceļu joprojām atgādina slidotavas. Ledus dēļ notiek ļoti daudz autoavāriju, no kurām vadītāji pat gribēdami nespēj izvairīties. Tomēr apledojušie ceļi ir vēl kādu citu nelaimju cēloņi.

Jau vairāki cilvēki ir cietuši un guvuši ievainojumus, uz dažādiem priekšmetiem slidinoties aiz braucošas automašīnas. Pārgalvjiem tomēr derētu atcerēties, ka pēc ceļu satiksmes noteikumiem šīs darbības ir sodāmas, bet veselības traucējumi var būt neatgriezeniski. Jau vairākkārt  rādīts un stāstīts par šādu vizināšanos, taču pēdējais raidījumam Degpunktā iesūtītais videomateriāls patiesi uzdzen šermuļus. Gan braukšanas ātrums, gan priekšmets, uz kura atrodas divi cilvēki, liek domāt, ka līdz nelaimei nav tālu. Profesionāls drošas braukšanas instruktors uzskata, ka tas līdzinās pašnāvībai.

Dainis Uzuliņš, autoskolas Vanags direktors: "Šis process jau nav ietekmējams. Transportlīdzeklim parasti pārbauda, vai to kaut kā var apturēt, lai tas varētu piedalīties satiksmē. Šeit tas rīks - riepa, dēlis, ragavas - ir nevadāms. Piedevām sniegā var būs paslēpušies svešķermeņi un ir bijuši letāli gadījumi arī."

Mediķiem šogad saistībā ar dažādām slīdēšanām jau tā ir bijis pietiekami daudz darba, bet šādos gadījumos traumas parasti ir ļoti smagas.

Rita Krišjāne, NMPD vecākā ārste: "Papētīju pēdējo divu mēnešu statistiku izsaukumus, kas saistīti ar šādiem gadījumiem. Tādu gadījumu, kas saistīti ar sadzīves traumām, ko guvuši bērni, ir apmēram 40-50, savukārt ar auto saistīto traumu skaits ir mērāms vairākos simtos."

No ceļu satiksmes noteikumu viedokļa tos pārkāpj abi - gan braucējs, gan vilcējs, un labākajā gadījumā tas viņiem var beigties ar naudas sodu un soda punktiem. Cilvēks uz ragavām jebkurā gadījumā ir gājējs.

Arvils Feierābends, VP GKPP Prevencijas pārvaldes priekšnieks: "Ja transporta līdzeklis aiz sevis velk, piemēram, cilvēku ragaviņās, tas faktiski ir gājējs un viņam jāpārvietojas gar ceļa malu vai pa ietvi, neapdraudot ne sevi, ne citus. Šajā gadījumā gājēju var sodīt par noteikto aizliegumu neievērošanu." 

Savukārt autovadītājs pārkāpj vilkšanas aizliegumu.

Arvils Feierābends: "Kā kvalificējami šie pārkāpumi? Jāņem vērā tas, ka aizliegts vilkt aiz transporta līdzekļa velosipēdu, mopēdu un motociklu bez blakusvāģa. Ja tas tiek pārkāpts, tad pienākas sods."

Der atcerēties, ka gadījumā, ja ekstremālais pasākums beidzas ar miesas bojājumiem vai pat cietušā nāvi, par to jau draudēs kriminālatbildība un reāls cietumsods.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu