Augulis sola nekavēties ar pilno pensiju izmaksu (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

"Vēlamies panākt, ka pilnās pensijas pensionāriem sāk maksāt jau no 1.februāra," šodien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā paredzēts lemt par nepieciešamajiem pasākumiem un izmaiņām normatīvajos aktos, lai saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu sāktu izmaksāt pensijas pilnā apmērā un atmaksātu pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta kopš 2009.gada 1.jūlija.

Augulis piebilda, ka Saeimas komisijas sēdē piedalīsies arī finanšu ministrs Einars Repše (JL), lai skaidrotu, kad, kādos termiņos un kādā veidā iespējams sākt maksāt pensionāriem pilnas pensijas un arī atmaksāt parādu par ieturētajām pensijām.

Pēc ministra teiktā, ir jāreformē sociālais budžets, lai nākotnē Latvija spētu izmaksāt pensijas, - jāpalielina pensionēšanās vecums, jāatsakās no piemaksām par nostrādātajiem gadiem, jādomā, kā atteikties no priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas.

"Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas maksā," sacīja Augulis.

Labklājības ministrija (LM) šogad savā darbā izvirzījusi sešas prioritātes, piemēram, darba tirgus stabilizēšana, palīdzība cilvēkiem krīzes apstākļos ar darba nodrošināšanu un citas.

Galvenais akcents ir darbs ar bezdarbniekiem - tam nepieciešams paaugstināt Nodarbinātības valsts aģentūras kapacitāti, lai tā nebūtu tikai reģistrējoša iestāde, bet aktīvi darbotos ar bezdarbniekiem, skaidroja ministrs.

Par valdības stabilitāti Augulis izteicās lakoniski: "Valdība strādā." Strīdus valdībā viņš uztverot kā normālu darba procesu, "strīdos dzimst patiesība". Viņaprāt, pašlaik nav īstais laiks politiskām intrigām, vairāk jādomā "saimnieciski, nevis politiski".

Augulis pats personīgi mēģinot šajos politiskajos strīdos neiesaistīties.

Pensiju izmaksām  šogad būs vajadzīgi papildus 110 miljoni

Labklājības ministrijas aprēķini par finansēm, kas nepieciešamas Satversmes tiesas sprieduma pildīšanai, liecina: ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

Starptautiskie aizdevēji varētu arī neiebilst

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš paziņoja, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta provizoriska vienošanās, kas ļaus Latvijai Satversmes tiesas spriedumu tā dēvētajā pensiju samazināšanas lietā izpildīt uz šā gada budžeta deficīta rēķina.

Tā kā iepriekšējā vienošanās ar aizdevējiem paredzēja veidot 2010.gada budžetu ar, maksimums, 8,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet budžets tika apstiprināts ar 7,5% deficītu, tad nepieciešamie līdzekļi, lai pensijas tiktu izmaksātas pilnā apmērā, tiks ņemti no šīs starpības.

Jau otrdien, 12.janvārī, apstiprināšanai valdībā plānots virzīt nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu un papildināto saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju.

Premjers uzsvēra: ja viss noritēs gludi, tad pilnas pensijas varētu tikt izmaksātas jau no 1.februāra.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu